Покривът на Графичната база пострада сериозно след бурята на 17-ти септември. Снимка Архив Черноморие-бг

Покривът на Графичната база пострада сериозно след бурята на 17-ти септември. Снимка Архив Черноморие-бг

7 000 лева ще бъдат отпуснати от бюджета на Община Бургас за ремонт и преустройство на Графичната база. Това предлага кметът на Бургас Димитър Николов в своя докладна записка, която ще бъде гласувана на сесия на Общинския съвет в морския град на 25-ти октомври. 

С решение 08-00-11385/ 02.04.2021 г. на Общински съвет - Бургас от 14-ти април 2021 г. на Национална художествена академия е предоставена безвъзмездно за управление, за срок от 10 години, обособена част от имот – частна общинска собственост с обща площ – 161,57 кв. м., включваща пет стаи, склад, сервизни помещения и коридор (Графична база), в Приморския парк, (бивш Кърджалийски лагер) за създаване на Младежки център на изкуствата към НХА в партньорство с Дружество на художниците в Бургас.

Уъркшоп и лятна академия дават нов живот на Графичната база

Графичната база покрива нуждите на студентите, преподавателите и кандидат - студентите в НХА, както и на членовете на Дружество на художниците – Бургас. Тя  се обслужва от технолози, един от тях за графика, осигурен от НХА, като се предвижда и технолог за обслужване на керамичните пещи, под чието ръководство работят студентите и ползващите материалната база. За гостуващи артисти се предвижда място за настаняване с обособен кухненски кът, обзаведено със самостоятелен санитарен възел и мебели, легла, гардероб, кресло и др., по среден европейски стандарт. Концепцията включва също създаване на собствена галерийна част и музейна сбирка от творби на автори, използващи капацитета на Графична база. Идеята е центърът да се превърне в зона за  творчески експерименти, което дава възможност на чуждестранни автори и изявени творци да провеждат творчески работилници и да осъществяват разнообразни художествени проекти.

В резултат на разразилата се буря на 17-ти септември 2022 г. върху сградата са нанесени много материални щети. Част от тях ще се поемат от бюджета на висшето учебно заведение, но за пълноценното си функциониране и реализирането на планираните дейности и превръщането му в пълноценно културно пространство, Центърът се нуждае и от допълнителни ремонтни дейности и осигуряване на специфични енергийни мощности, за което разчита на помощта на Община Бургас.

Амбициите на висшето учебно заведение за развитието на базата чрез създаването на работни ателиета за керамика и стъкло, както и експозиционна площ, изискват ремонт и адаптиране на наличните помещения за творчески дейности. Средствата, необходими за тях, са в размер на 7 000 лева. Те ще бъдат изразходвани за визираните преустройства., ако докладната записка бъде подкрепена от съветниците.