DSC_0394

DSC_0394

Паметна плоча и шествие за 100 г. арменски геноцид от арменския геноцид. Плочата е монтирана на северната фасада на арменската църква "Сурп Хач". Проектът се реализира с подкрепата на Степан Дадурян, арменско църковно настоятелство при храм "Сурп Хач", фондация "Хрант Динк" и Агоп Мовсесян - представител за Бургас на общоарменски благотворителен съюз "Акбу". DSC_0400DSC_0417След откриването, плочата бе осветена от свещеници от храма.

Хрант Динк е етнически арменец. Роден през 1954 година в град Малатия, източноцентрална Турция. През 1996 година в Истанбул създава и става главен редактор на вестник "Агос" (в превод от арменски - бразда). Вестникът е двуезичен. Печата се на арменски и на турски. На страниците на вестника Хрант Динк засяга теми, свързани с арменския геноцид. През 2007 година е убит пред редакцията на вестника от турски националисти.
Сега неговата памет вече е почетена и в Бургас от арменската общност.DSC_0389
Арменци, бургазлии, официални лица, представители на институции, политици се събраха днес за откриването на паметната плоча. Церемонията започна с минута мълчание в памет на избитите арменци през 1915 година. Паметта на жертвите на геноцида бе почетен и с литургия, отслужена в храма "Сурп Хач". След това оттам тръгна шествие по централната улица "Богориди" към генералното консулство на Република Турция в Бургас, където бе връчено протестно писмо. Турция не признава геноцида над арменците преди 100 години, при който са загинали 1 500 000 души. Те бяха канонизирани на специална церемония в църковния комплекс "Ечмиандзин" в арменската столица Ереван. Канонизацията бе извършена от арменския патриарх Карекин II и представители на висшето духовенство.
Всички съпричастни към отбелязването на годишнината сложиха днес значка - незабравка - символ на жертвите на геноцида, за да покажат, че никой от тях не е забравен.