Година след началото на пандемията опашките не са пред магазините, а пред болниците - за ваксини. Снимка Архив Черноморие-бг

Година след началото на пандемията опашките не са пред магазините, а пред болниците - за ваксини. Снимка Архив Черноморие-бг

Първите четири случая на COVID-19 бяха установени на 8-ми март 2020 година - два в Габрово и два в Плевен. Пет дни по-късно животът на всички се завъртя на 180 градуса. Година след началото на пандемията у нас равносметката в цифри звучи така - 260 308 установени положителни случаи (доказани с PCR и с бърз антигенен тест б.а.), 10 614 починали, 212 887 оздравели. От активните 36 807 случая броят на хоспитализираните в болници в цялата страна е 5 776 пациенти, като в интензивни отделения се лекуват 456 души.

Областите, в които на 8-ми март миналата година бяха установени първите за страната случаи на корона вирус сега са в червената зона. В Плевен заразените са 8438, а в Габрово - почти на половината - 4722 души.

Община Бургас бе първата, която сформира свой общински кризин щаб. Това се случи в късния следобед на 8-ми март, веднага след заседание на Националния оперативен щаб за борба с корона вируса.

В Бургас сформираха щаб за корона вируса, дезинфикцират автогарите

Първите мерки, които бяха взети на заседанието тогава бяха:

- Общинският щаб ще координира серия от мерки за превенция на заболяването от COVID-19. Планираните културни мероприятия на територията на общината се отлагат. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца.

- Община Бургас ще стартира информационна кампания сред пенсионерските клубове за превенция на заболяването.

- Уведомени са управителите на големите търговски центрове в града и веригите магазини да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на клиентските пространства, както и на количките за пазаруване.  

- Автогарите и билетният център на "Александровска" ще бъдат ежедневно дезинфектирани. Автобусите на градския транспорт ще бъдат дезинфектирани всяка вечер.

"Мерките са превантивни, няма основание за паника и притеснения. Трябва да се опитаме максимално да спазваме препоръките на националния кризисен щаб и съветите на лекарите, за да избегнем опасността от заболяването", коментира преди една година кметът на Бургас Димитър Николов.

Два дни по-късно, на 10-ти март, стана ясно, че и в Бургас ще се изследват проби на пациенти, за които съмнение, че са с корона вирус.

Проби на пациенти със съмнения за корона вирус в Бургас ще се изследват тук

Докато в другите областни градове започнаха да се появяват първите случаи на заразени с корона вирус, Бургас и региона продължиха да са "зона чиста от COVID". Жителите на морския град очакваха всяко живо включване на Общинския кризисен щаб, за да разберат има ли заразен в региона.

Междувременно във Варна бе установен първия положителен случай на 15-ти май.

Първа положителна проба на корона вирус във Варна

От 15-ти март до днес там са регистрирани 18 395 случая на заразени с вируса. Областта е на трето място по най-много случаи след София град (69 297 случая) и Пловдив (23 470 случая). Област Бургас е на четвърто място с 16 256 положителни случая.

Заради липса на предпазни маски, шивачките на бургаската Държавна опера започнаха да шият от платовете за костюми. Така те се присъединиха към социално предприятие "Морски знаци", които шиеха маски от нетъкан текстил по поръчка. Постепенно започнаха да се появяват и първите предпазни шлемове. Фирми, които произвеждат пластмасови изделия и спряха работа, настроиха машините си за приозводство на шлемове.

Започна масова дезинфекция на обществени места. Дезинфектанки бяха доставени и на големите търговски вериги, а влизането там бе регаментирано.

С различни кампании и акции се събираха средства за закупуване на нужната апаратура за здравните заведения. А местните парламенти започнаха да гласуват мерки в подкрепа на бизнеса.

Ситуацията се усложни с въвеждането на извънредното положение на 13-ти март. Думите, които всички повтаряха бяха - дистанция, дезинфекция. И всички - от премиера до известни личности, призоваваха - останете си у дома.

Банско бе поставен под карантина за две седмици, а в община Царево започнаха да лепят стикери на домовете, където има хора под карантина.

В Царево лепят стикери на домовете, където има хора под карантина

Авиокомпаниите започнаха да отменят полети. А в страната бяха поставени КПП-та на входовете и изходите на областните градове. Пътуването ставаше по уважителни причини с цел работа или посещение при лекар и след представяне на декларация.

На 19-ти март бе установен и първият за област Бургас положителен случай на корона вирус.

Първи случай на корона вирус в Бургас - жена на 39 г.

Така от началото на пандемията случаите в Бургас и областта вече са 16 256. Последните няколко седмици се оказаха критични за региона и го "изпратиха" в червената зона, заради нарастващия брой случаи.

Една година след началото на пандемията равносметката не може да бъде направена с две думи. И пораженията, които корона вируса нанесе всеке още не са съвсем точни. Туризмът се оказа сред най-засегнатите сектори. В това число спадат туроператорските фирми, хотелиерите, ресторантьорите, авиокомпаниите. Транспортният сектор също има затруднения и той най-вече автобусният. Пострада и търговията - в сектора за дрехи, обувки, обзавеждана за дома.

И същото време сред най-печелившите са магазините за хранителни стоки, които не спряха да работят нито за един ден. Аптеките се оказаха също сред отличниците по приходи. Те продължават да са най-посещавани, заради маските дезинфектантите, лекарствата, които се изписват за лечение по време на и след корона вируса.

Лабораториите още дълго време ще са на плюс, тъй като се оказаха важна бръмка във веригата. Там се правят PCR тестове, бързи тестове и антигенни тестове.

Сред печелившите се оказаха и големите фармачевтични компании, които успяха да разработят ваксини срещу COVID-19. Сега те се оказаха най-търсената стока, за която всяка държава членка на ЕС плати в аванс желаното количество дози. Оказа се, че заявките са по-големи отколкото компаниите са в състояние да произведат в посочения от тях срок. Затова и доставките се забавят, а ваксинацията не върви с желаните темпове.

Докато традиционни бизнеси замират, някои направо изчезнаха, бум има при пазаруването онлайн. А голями интернет платформи за шопинг буквално са монополисти в някои страни по света.

Тепърва ще се изчисляват и нематериалните загуби, които търпим в сферата на образованието и културата. Пропуските в обучението ще се проявят значително по-късно. А желание да се ходи на театър или кино ще се появи, когато хората отново усетят сигурност за себе си и близките си.

Година след пандемията думи като дистанция и дезинфекция вече, не само, че са част от ежедневната ни комуникация, но и ще се превърнат в модел на поведения и начин на живот.

12 месеца след първия случай на COVID-19 у нас никой не е в състояние да прогнозира как и кога се утихне здравната криза. Въпреки всички мерки, стратегии и планове. След като месеци наред лекари се упражняваха по темата за носенето и неносенето на маски, сега е ред на ваксинацията. И ако преди година опашки се извиваха пред магазините за хранителни стоки, сега такива са обичайна гледка пред болници и здравни заведения, където се извършва доброволната и след информирано съгласие ваксинация.

Какво ще последва след това? И ще има ли изграден колективен имунитет, за да се върнем към новото нормално никой не е в състояние да прогнозира. Само времето ще покаже.