Снимките на Пантеона ще започнат до дни. Снимки Община Бургас

Снимките на Пантеона ще започнат до дни. Снимки Община Бургас

Пантеонът* в Бургас ще стане естествен декор в първия пълнометражен игрален филм, който Теодор Ушев ще снима в родината си. Режисьорът на анимационни филми избра Солниците и Пантеона за снимачна площадка. Снимките започнаха на 9-ти септември, както "Черноморие" първи писа. На 12-ти септември снимачният екип ще се премести на Солниците.

Теодор Ушев сподели с кмета на Бургас Димитър Николов, до къде е стигнал работния процес. Това е втората среща на режисьора и кмета това лято във връзка със снимките на филма.

Лентата е с работно заглавие "ф1.618" и е екранизация, базирана на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров. Фантастична и сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в кошмарни крайности, каквато е и историята в "Пумпал".

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята.  Ще преминат през различни приключения, в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Главните роли са поверени на актьора Деян Донков, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. 

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори - Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа "Пумпал" Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

Филмът "ф1.618" ще бъде сниман на няколко локации в страната, като знаковите сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец. Части от екранизацията ще използва за декор и един от култовите паметници на монументалната архитектура в България - Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта.

Филмът е ново предизвикателство за Теодор Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация. Той е вторият му игрален филм, след късометражния "Кристин, която маха от влака", част от омнибуса "8.19", но лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас. Очаква се филмът да излезе на екран през 2022 г.

Екранизацията ще бъде Българско-Канадско-Френска продукция, с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Миналата година Теодор Ушев водеше майсторски клас в Бургас в рамките на "Burgas International Film Fest" (BIFF).

Теодор Ушев: И в Холивуд, и в Афганистан те отстрелват без предупреждение

*Пантеонът в Морската градина е един от емблематичните паметници на Бургас. Построен е през 1981 година като мемориал на загиналите през Втората световна война антифашисти. Автор на паметника е скулпторът Валентин Старчев, а проектант на градоустройството е архитект Владимир Милков. Преди промените през 1989 г. в централната част гори "вечен огън", а Пантеона е охраняван от военни, които са дежурели денонощно. Почетен караул са давали и гимназисти от бургаските школа.

Галерия