DSC_9271

DSC_9271

Паркингът до Сарафово става Синя зона

за изменение на Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Бургас, определена като зона, приета с Решение на Общински съвет – гр. Бургас, с Протокол № 27/24.09.2013 година, което бе подкрепено с 42 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се" на сесия на местния парламент.

До въвеждането на платена форма на паркиране се стигна след множеството жалби от страна на живеещите в квартала. Те се оплакаха в общинската администрация от безразборното паркиране в зоната и от злоупотребата на фирми, които отдават коли под наем. Това провокира и предложението на кмета на Община Бургас Димитър Николов да бъде въведана платена форма за паркиране на това място.

Докладната записка провокира и дебати в Общинския съвет. Съветникът от НФСБ Ангел Божидаров изрази подкрепата си района да бъде обособен като паркинг, който да бъде отдаден под наем. "Така ще спестим пари за заплати на общински служители, ако гласуваме предложението зоната да стане платена", мотивира предложението си Божидаров.

"Ако теренът се отдаде под наем, това ще отнеме време, заради процедурите. Частникът е по-гъвкав по отношение на цените за паркиране, докато при нас има Наредба и цената не може да бъде променяна. Добре е да се помисли по предложението за платен паркинг на това място. Общината не може да управлява всички паркинги в града. Има и текучество на служители. Допълнително осигуряваме хора, които да покриват отсъстващите. Ако решите Общината да стопанисва паркинга, това ще натежи на бюджета на Общинско предприятие "Тарнспорт". Икономически съобразно е Общината да не го стопанисва, коментира Димитър Николов.

"В зала не може да изменяме правилата", коментира Евгений Мосинов от БСП.

Съветниците решиха, да гласуват докладната записка във вида, в който е предложена, а след края на летния сезон да се мисли за друг вариант за стопанисване. Предложението бе подкрепено с мнозинство.