И публиката ще избира своята песен фаворит. Снимка Лина Главинова

И публиката ще избира своята песен фаворит. Снимка Лина Главинова

Пазят в тайна 12-е песни, които ще прозвучат на финала на тазгодишното издание на националния конкурс за българска популярна песен "Бургас и морето", който ще се проведе в края на юли в Летния театър на Бургас. Песните бяха избрани след няколкочасово заседание на подборната комисия, което се проведе днес в БНР - Бургас. Комисията в състав - Силвия Кацарова, Мими Иванова, Развигор Попов, Тони Димитрова, Петър Алексиев, Стефан Диомов, Руслан Карагьозов, Георги Янакиев, Димитър Маджаров, Веселин Пренеров и Светослав Махайлов отся кандидатите измежду 46-е авторски композиции, които бяха изпратени за участие във фестивала.

Сред песните финалисти има балади и такива с шлагерно звучене, има и бургаски автори, научи "Черноморие" от членове на комисията. Те обаче не разкриха заглавията на песните и имената на авторите им. Такова било изричното условие на организаторите от Община Бургас, които щели да обявят информацията най-рано утре - 13-и юни. Потърсихме по телефона за коментар Димитър Маджаров - директор на Общинско предприятие "Летен театър и фестивали", но той не отговори.

Сигналът на "Бургас и морето" ще прозвучи за 36-и път в Летния театър това лято. Тази година, след като прозвучат конкурсните песни и докато заседава журито, публиката в залата ще има възможността да чуе песни, написани от родения в Бургас Тончо Русев. Това е реверанс към големия композитор, който ни напусна тази година.

Традиционно на фестивала се връчват първа, втора и трета награда на авторите на песните. Своята песен фаворит избира и публиката в театъра, която има право да гласува. Капацитетът на залата е 1970 седящи места. Толкова са зрителите, които определят своята песен.

Хитовете на Тончо Русев за втори път ще звучат в Летния театър на Бургас