След няколко месеца, Грамофонът отново се върна на Алеко Богороди. Снимки Лина Главинова

След няколко месеца, Грамофонът отново се върна на Алеко Богороди. Снимки Лина Главинова

Песни на бургаски автори ще звучат от Грамофона. Металният музикален инструмент, един от символите на морския град, от днес отново е на мястото си на улица "Алеко Богориди". Скулптурата на българския Леонардо да Винчи - Руси Стоянов, пак ще радва бургазлии и гостите на града. За първи път след монтирането на Грамофона през далечната 1990 година, уникалната скулптура бе прибрана за основна реставрация. Козметичната операция се наложи и заради ремонта на улицата, която води към Морската градина и морето.

Грамофонът, който бе ремонтиран в ателието на реставратора -  художника Руси Костадинов бе транспортирана от комплекс "П.Р.Славейков" до центъра. На улицата бе и маестро Стефан Диомов, за да посрещне скулптурата. Той е направил инструментала на две песни, които ще звучат от Грамофона. Това са "Ах, морето" по текст на Иван Ненков и музика на Стефан Маринов в изпълнение на Тони Димитрова и "Добър ден, море" по текст на Стойчо Гоцев и музика на Стефан Диомов в изпълнение на "Тоника". Инструменталът е с продължителност от една минута и ще звучи, когато някой завърти дръжката на Грамофона.

"Ако идеята се приеме добре, ще направя инструментал и на други известни бургаски песни, които също ще звучат от Грамофона, а може да звучат и самите песни", каза пред "Черноморие" Стефан Диомов.

Грамофонът на Руси Стоянов мина с ескорт по улиците на Бургас

Галерия