Петима с номинация за наградата "Христо Фотев" Резултатите се обявяват на 25-ти март - Благовещение и рожденна дата на поета.

97 автори с 124 стихосбирки са участвали във второто издание на конкурса. Журито в състав Соня Георгиева - председател на комисията по култула в ОбС, поетите Ваньо Вълчев, Тома Бинчев, критикът Митко Новков и журналистът Георги Ингилизов са избрали най-добрите. Петимата, достигнали финала са - Аксиния Михайлова от София за стихосбирката "Най-ниската част на небето", Валери Станков от Варна за "Аз съм светлия мъж от безкрая", Владимир Левчев от София за "Любов и смърт", Елица Мавродинова от Кърджали за "Търг за ореоли" и бургазлията Росен Друмев за "Армада".

Националният конкурс за поезия "Христо Фотев" се провежда за втори път. Той е учреден през 2007 година с решение на Общинския съвет и се провежда като биенале. Партньори на Община Бургас са Министерство на културата, Съюз на българските писатели и Сдружение на българските писатели. Конкурсът е за издадени поетични книги и приключва на рождения ден на Христо Фотев – 25 март. Преди церемонията по награждаването, от 16 часа бургазлии ще могат да почетат паметта на Христо Фотев при неговия паметник в Морската градина, където ще бъдат положени цветя.

Режисьор на спектакъла, който ще предшества награждаването е Елефтери Елефтеров. Церемонията ще наподобява раздаването на филмовите награди "Оскар". Всяка една номинация ще бъде обявена и на финала ще бъде отворен плика с името на победителя. Той ще получи парична премие от 2000 лева и статуетка.