Питат родителите до колко да работят градините

Проучването има за цел да даде отговор, каква е потребността от дежурна група.

 

Преди месец работното време на детските градини в общината бе удължено до 19.30 часа. Във всяко ОДЗ и ЦДГ бе създадена нужната организация за сформиране на дежурна група. След приключване на официалното работно време, децата, които все още са в градината се събират в групата. Родителят има право да вземе детето си след полагане на подпис. Допълнителната мярка е наложена, заради сигурността на децата, тъй като учителите няма как да познават всички родители, които водят малчуганите си в съответната градина.

Статистиката обаче показала, че направената реформа не дава нужните резултати. За първите три дни от разкриването на дежурната група от нея са се възползвали 18 деца от общо 7000, които посещават градините в общината.

"Правим проучването, за да разберем каква е нуждата от такава детска градина. Има заведения на територията на общината, в които няма необходимост от такава група. Трябва да знаем, колко родители се възползват от услугата, тъй като общината влага допълнителен ресурс за функционирането на тези дежурни групи", каза зам.-кметът по образование в общината Йорданка Ананиева.

На територията Бургас и съставните селища има 34 заведение в това число целодневни детски градини, седмични и ОДЗ-та.