Пламен Орешарски: Имаме шанс да излезем от кризата

от Бургаски избирателен район и бивш финансов министър от кабинета на Сергей Станишев.

 

"Старите европейски икономики нямат отрицателен прираст през нито едно тримесечие и се надявам това да се отрази благоприятно и на българската икономика", допълни още народният представител. Според Орешарски основният проблем на държавния бъджет за 2011 година е липсата на политики и заложените ниски приходи.

"Общата бизнес среда е осезаемо влошена и това най-много ме тревожи, като причината е срив в местните и чужди инвестиции", смята още Пламен Орещарски. Очакваните инвестиции за 2011 година са около 1 млрд. лева, като за сравнение за периода 2005 – 2009 година те са били средно 6,5 млрд. лева. В тези условия не би трябвало да очакваме и ръст на инвестициите. Лошото според Орешарски било, че на властите ще става все по- трудно да си намират виновници за влошеното икономическо състояние на държавата.

Според Орешарски трябва да се мисли за индексация на най- ниските доходи, защото за съжаление прогнозата за тази година по отношение на подобряване живота на хората е негативна. Замразен е ръстът на заплатите, пенсиите, стипендиите и за 2011 година, безработицата е висока, цените растат, по-висока от обичайно е и инфлацията, коментира още финансистът. Орешарски подкрепи предложението на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата заради индексираната инфлация. Според него обаче от друга страна, ако няма прелом в събирането на приходите няма откъде да се вземат необходимите средства.

"Още през 2002 г. казах, че сделката с дълга е изключително лоша и ще нанесе големи загуби на държавата", коментира Орешарски доклада за нанесените загуби от сделката в размер на 1 млрд. лева. Най-много мразя "казах ли ви", каза още депутатът и допълни, че според него докладът е професионално написан и точен.

Днес в 17.00 часа народните представители Пламен Орешарски и Пенко Атанасов ще се срещнат с обществеността на Бургас в залата на Куклен театър.