Има два варианта за решаване на проблема, каза новият областен управител Пламен Янев. Снимка Авторът

Има два варианта за решаване на проблема, каза новият областен управител Пламен Янев. Снимка Авторът

Велоалеята към Сарафово е незаконен строеж. Участъкът не е проектиран като велоалея и път. Изграждането на такава доведе до пропадане на участъка и ерозия, заяви новият областен управител на област Бургас Пламен Янев на въпрос на "Черноморие" какви действия ще бъдат предприети за решаване на казуса.

Част от участъка на велоалеята пропадна през пролетта на миналата година. На сесия на Общинския съвет, която се проведе на 29-ти ноември миналата година, съветниците гласуваха отпускането на 40 000 лева за извършване на проучвателни и проектни дейности за укрепване на свлачищна територия по крайбрежната зона между Солниците и квартал "Сарафово".

Преди ден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпратиха писмо до медиите със становище по казуса, в което се казва:

"Изработеният от Община Бургас през 2023 г. проект за крайбрежната алея в квартал "Сарафово" не е свързан с регистрирани свлачища и не включва съоръжения за предпазване на морския бряг. Поради тази причина това предложение не може да бъде подкрепено от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който финансира укрепване на свлачища. Няма законов механизъм, по който чрез него да бъдат финансирани аварийни обекти, мероприятия и дейности, се казва в писмо на МРРБ, изпратено до медиите.

Община Бургас не притежава права на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията за реализация на изработения проект, защото не е заинтересовано лице. Поземлените имоти са изключителна и частна държавна собственост".

МРРБ не може да финансира аварийни мерки за свлачището към Сарафово

До пропадането се е стигнало, след натоварване на участъка, по който се движеха велосипедисти, автомобили и дори атракционното влакче.

"Има два варианта за решаване на проблема. Първият е имотът да бъде прехвърлен на Община Бургас. Такова предложение е правено два пъти, но Общината отказва. Вторият вариант е от Областна управа да се възложи проектиране за възстановяване на терена. То ще струва 75 000 лева. Искането за отпускане на средства от държавния бюджет е направено преди 8-9 месеца. Ако Областна управа изпълни проекта, там няма да има път. Ще има алея с пейки. Има вероятност този участък да не изглежда така, както сега", допълни Пламен Янев.

Той встъпи в длъжност с решение на Министерски съвет от 28-ми юли, петък. От 24-ти януари 2022 година той работи в Областна управа, първо като заместник-областен, сега като областен управител.