Пластиката е изработена от бронз и е монтирана в основата на Часовника. Снимки Тодор Ставрев

Пластиката е изработена от бронз и е монтирана в основата на Часовника. Снимки Тодор Ставрев

Пластика разказва историята на един от символите на Бургас - Часовника. Тя е монтирана от художника Кольо Кехайов в основата на Часовника. Плочата е от бронз и на нея се вижда сградата на Общината, Часовника и трите основни улици, които водят към него - "Фердинандова", "Александровска" и "Алеко Богориди".

Сегашният часовник е на това място от 1993 година. Той е възстановен и поставен на съберателната, където е и днес от Кольо Кехайов и Стефан Николов. Преди време Община Бургас ремонтира корпуса на Часовника, в който бе монтиран нов механизъм.

Първият часовник е закупен и донесен в Бургас от двамата инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев. Това се случва през 1936 г. Механичното съоръжение е монтирано върху фасадата на тогавашната сграда на Общината.

В края на 30-те години на миналия век се случва важно събитие от историята на града. Старата сграда на Общината е съборена, за да бъде построена на нейно място сегашната. Налага се преместване на Часовника на ъгъла, където се събират улиците "Александровска" и "Богориди" (там е имало магазин за ризи). На това място той остава до 1985 година. А от 1993 година е във вида, който познават сега бургазлии.

Галерия