Plev

Plev

Плевнелиев: Имаме проблем с турския план за ТЕЦ срещу Резово пред журналисти след срещата си с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Темата е била сред основните в разговора на Плевнелиев с Ердоган.

Държавният глава е на официално посещение в Турция. 
Пред Ердоган Плевнелиев е изтъкнал, че туризмът е стратегическа индустрия за България и за Турция и че отговорното отношение към бъдещите поколения е да бъде запазена чиста природата. Притеснени сме, искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект,  каза Плевнелиев. 
Това, което разбираме е, че идеята е там да се строи ТЕЦ с пристанище на въглища, които да се доставят от Украйна, обясни президентът. Проектът ще се финансира изцяло с частни капитали, а турската страна е съобщила, че той е на ранен етап на своето развитие.
Твърди се, че има инвестиционно предложение, което е в турското министерство на икономиката и предстои турското министерство на околната среда да се занимава с темата. Това, което се изисква по правилата ще бъде спазено - да има оценка на въздействие на околната среда по възможно най-високите стандарти, но на нас това не ни е достатъчно, каза Плевнелиев. Ние искаме още отсега да сигнализираме, че България има сериозен проблем с този проект и се надяваме на тази ранна фаза на изпълнение нашите турски приятели да ни подкрепят, каза още президентът.
В отговор на въпрос дали проектът може да бъде спрян Плевнелиев коментира, че българската страна трудно би могла да спре един частен проект, ако той отговаря на всички изисквания, но би могла заедно с турското министерство на околната среда да изследва всичко в зоната и по този начин бихме могли да пренасочим проекта на друго място.
Много съм притеснен от факта, че точно това място е избрано за ТЕЦ на въглища, където ние имаме изключителна природа и най-чистите плажове по Черноморието, затова сигнализираме този проблем на ранна фаза и ще следим следващите стъпки, каза Росен Плевнелиев. 
По-рано днес президентът обсъди проблема и с турския си колега Абдуллах Гюл. 
Гюл подчерта, че страната му е енергийно зависима и разглежда различни проекти - било то в ядрената енергетика или в газовата област, които обаче да бъдат съобразени със съответните екологични изисквания и доклади.
Vesti