И при лошо време интересът към Острова не спира. Снимки Авторът

И при лошо време интересът към Острова не спира. Снимки Авторът

По около 500 туристи на ден стъпват тези дни на остров "Света Анастасия". Малкото късче земя, което се стопанисва от Община Бургас, привлича посетители и това лято, въпреки пандемията и противоепидемичните мерки. А, че интересът към острова не стихва, го доказват и резервациите. За да го посетите в избран от вас час, трябва да си запазите места два дни по-рано. В противен случай остава да разчитате на късмета си някой турист да не е пристигнал навреме и в последния момент да се качите на борда вместо него. За да не останете разочаровани, по-добре не рискувайте. Цената на двупосочния билет за възрастни е 14 лева, за ученици и пенсиорени - 10 лева (тези цени са за активен сезон от 1-ви юни до 30-ти септември б.а.)

Разходката до острова си е истинско приключение, както за тези, които за първи път избират да го посетят, така и за онези, които вече са го правили. Въпреки че престоят там е твърде кратък, само два часа между акостирането и следващото отплаване от пристана, заслужава си да се впуснете в това приключение. Тази година доста двойки, основно българи от столицата и страната, избраха остров "Света Анастасия" за своето сватбено тържество. А след промените направени от Общинския съвет, на острова вече официално може да сключи и граждански брак от представител на Общината и той да бъде законен. До преди това се извършваха ритуали, но самото подписване трябваше да бъде направено преди това в залата.

Регламентираха местата за сключване на брак на открито в Бургас

Ако не сте отправили към острова с цел - сватба, то спокойно може да се възползвате от възможностите, които той предлага за добро прекарване на двата часа там - посещение на музея, фото сесия на открито, топла напитка в лекарната или освежаваща бира в ресторанта. С малко по-добра организация всичко може да бъде свършено в рамките на 120 минути. Толкова продължава и новата атракция, която се предлага там - рисуване на чаша вино. Записалите се предварително още със слизането на пристана се отправят към залата и прекарват цялото време там с четка в ръка. На връщане, може и да не са успели да се разходят из острова, но се прибират с картина, нарисувана от тях.

Тази година, освен преобладаващата българска реч, на кораба "Анастасия", който извършва редовни курсове в двете посоки, може да се чуе и чужда реч. Въпреки проблемите и ограниченията с пътуванията, заради пандемията, все пак чуждестранни туристи не липсват. В повечето случаи разходката е реализирана в компанията на български познати.

Мнозина сънародници за първи път откриха острова това лято. За тях плаването до там и времето прекарано на малкото парче суша се оказва незабравимо приключение. Част от родните туристи, дошли от различни точки на страната обаче остават леко разочаровани, когато разберат, че в менюта на ресторанта не се предлага цаца. Мнозина свързват точно тази риба с морето и част от кулинарната емоция, която са свикнали да преживяват всяко лято тук. В менюто присъства рибената чорба, миди в черупка, скумрия и сафрид. За сметка на това бургаското се лее и разхлажда дори и в мрачните августовски дни.

Островът ще посреща туристи и през септември при спазване на противоепидемичните мерки. А точната дата, докога корабчетата ще плават, отново ще зависи от времето.

Галерия