Почистват устието на Велека на Лазаровден и емблематични кътчета по Южното ни черноморско крайбрежие, останало сред малкото незастроени оазиси на дива природа. С ръкавици и чували децата ще почистят пясъчната коса до устието, като по този начин се включат в националната кампания "Да почистим България". Акцията се организира от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Царево и дирекцията на природен парк "Странджа", като ангажимент за извозването на чувалите събрани отпадъци ще има кметството в село Синеморец.

 

След почистването децата ще научат повече за Лазаров ден, като разбира се ще има и изненади - организаторите от БФБ са подготвили викторина и забавни еко-игри. За най-активните ще има специални награди. Всички участници ще получат магнити и стикери с редки странджански растения и животни, ще се подкрепят със сандвичи и плодове.

Акцията е част от образователните дейности на БФБ в рамките на проекта: "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.