Подават по 5 декларации в минута в НАП Бургас Данъчните отново апелираха да се използват алтернативните начини за подаване на декларация – по пощата с обратна разписка, на гише в пощенския клон и по интернет.

От първи май 2010 година започва засичането на доходите на физическите лица със справките, подадени от работодателите, съобщиха още от приходното ведомство.

От Националната агенция за приходите напомнят, че земеделските стопани също трябва да декларират доходите си от 2009 г. до края на тази седмица. Срокът за подаване на декларациите изтича в петък, 30 април.  Задължението да подават данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица се отнася за всички земеделски стопани – регистрирани или нерегистрирани като земеделски производители. В декларациите освен доходите от производството и продажбата на земеделска продукция,  се обявяват и получените субсидии.

Доходите на земеделските стопани, които не са регистрирани като земеделски производители, се намаляват с 40 % нормативно признати разходи. Регистрираните земеделски производители не плащат данък за доходите си от продажба на непреработена селскостопанска продукция, но това не отменя задължението им да подадат годишна данъчна декларация.

За доходите си от 2009 г. всички земеделски стопани дължат и осигурителни вноски върху минимален месечен осигурителен доход от 65 лева. Осигуровките се обявяват в годишна  осигурителна декларация образец 6, която трябва да бъде подадена не по късно от 30 април.

Земеделските стопани могат да изпращат своите данъчни декларации и по пощата до офиса на НАП по постоянния им адрес. Допълнителна информация за попълването на декларации и плащане на данъци и осигуровки земеделците могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

От приходната агенция информираха още, че инспекторите ще възстановяват за не повече от две седмици надвнесен данък върху доходите на физическите лица, посочен в декларациите с баркод. Това е два пъти по-бързо от определения в закона едномесечен срок. Причината е, че декларациите с баркод се сканират вместо да се обработват ръчно.