Plakat-Tripolie

Plakat-Tripolie

Показват градове на 6 хилядолетия

в изложба във Варна. Културата Трипилие-Кукутени често e наричана "последната велика халколитна цивилизация в Европа". Датира се към 4800 - 2800 г. пр. Хр. и се разпростира на територия от над 2000 км2 – от Карпатите до Днепър.  През цялостното си развитие културата Трипилие-Кукутени запазва керамичните си традиции, като по този начин подчертава своята индивидуалност. Жилищата са строени в различни размери и комбинации, полагайки основите на развитието на огромни селища или "мега-селища" в определени райони на Трипилската култура.

Многобройните керамичните съдове и предмети контрастират с малкото на брой метални предмети, изработени от мед, сребро и злато, откривани в мега-селищата.

В момента се осъществяват два международни интердисциплинарни проекта за изследване на Трипилската култура съвместно с Института по археология в Киев – единият с Университета на Дъръм,Великобритания, а другият – с Римско-Германската Комисия и Университетa „Кристиян Албрехтс”  в Кийл, Германия. Киевско-Дъръмският проект, занимаващ се с археологията на мега-селищата, повдигна четири много важни въпроса: Как изглежда цялостният план на мега-селищата? Каква е ролята на жилището в трипилското общество? Как се развиват плановете на мега-селищата с времето? Може ли да се долови посока към развитие на местен Европейски урбанизъм?

Мега-селищата са открити за първи път в края на 60-те години на XX  в. с помощта на въздушна фотография. Последвалите разкопки разкриват опожарени жилища, принадлежащи на Трипилската култура. От 2009 г. резултатите от по-прецизните широкомащабни геофизични изследвания се комбинират със сателитни снимки и реконструкции на околната среда.

Тези нови научни насоки и съпътстващите ги терени проучвания имат революционно значение за разгадаването на мега-селищата и чертаят нови  научни хоризонти за следващите 25 години.

Подробен геофизичен план на цялото селище Небеливка от 236 ха бе завършен през 2013 г. Планът показва, че вътрешното пространство на селището е организирано по много по-сложен начин, от колкото беше известно преди. Общо са регистрирани 1 370 жилища и 22 обществени сгради. Очертани са кварталите, махалите и индивидуалните жилища на мега-селището. То е било оградено с плитък ров. В центъра му има 55-хектарова "празна" площ, където вероятно са отглеждани домашни животни. Между двете основни жилищни окръжности има пространство с широчина от 60 до 125 м, може би заето от обработваеми градини.

Най-голямата сграда в Небеливка бе разкопана през 2012 г. Тя е приблизително 20 м широка и 60 м дълга. Между предметите, поставени в сградата преди нейното опожаряване, е един сервиз от 22 миниатюрни съдчета, съдържащи храна. Около сградата се откри богат културен пласт, включващ фрагментирана керамика, животински кости и статуетки.

С помощта на математическо моделиране е изчислено, че мега-селището в Небеливка. най-вероятно е обитавано сто и седемдесет години – от 3970 пр. Хр. до 3800 пр. Хр.

В изложбата, която ще гостува във Варненския Археологически музей от 20 юли до 31 август, ръководителите на проекта показват основните резултати от проучванията и разкриват детайли от всекидневния живот на трипилските обитатели отпреди шест хиляди години.