DSC_88191

DSC_88191

Показват керамика на няколко века в Музея по история открита на 7-ми юни. Изложбата носи названието "Средновековна керамика от колекцията на Регионален исторически музей – Бургас".DSC_88331

Събитието е част от програмата на организираната от сдружение "Черноморска Странджа" кръгла маса "Успешни модели за опазване и социализиране на културното наследство". Основна цел на срещата е разглеждането на проблемите на опазването, съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство, както и съдействието за създаване на условия за развитие на културния живот, историята, археологията и културния туризъм в района на Странджа с крайбрежната ивица и шелф.

Гостуващата изложба на РИМ-Бургас е съставена от образци на сграфито керамика от Южното Черноморие – Несебър, Русокастро, остров Свети Иван, Созопол, Акве Калиде – находки, намерени при археологически проучвания на РИМ-Бургас. Представени са образци на Византийската сграфито керамика от 12 - 14 век, както и една колекция на сграфито керамика от 15 – 17 век в типичната за времето си цветова палитра и характерната глазура.

Самото изкуство на сграфито керамиката е широко разпространено във Византия през 12, 13 и 14 век и продължава съществуването си чак до самия 18 век. Неговият първообразът идва във Византия от земите на днешна Азия и по-точно от Персия.

Изложбата ще остане в Музея за история на котвата през целия летен сезон, а достъпът до нея ще бъде напълно безплатен.

В Бургас изложбата на средновековна сграфито керамика ще може да бъде видяна най-вероятно догодина, когато тя ще се представи като самостоятелна колекция.