Изложбата ще бъде открита на 9-ти септември

Изложбата ще бъде открита на 9-ти септември

Показват в Бургас 30 снимки на морски фарове на фотографа Владимир Спасов, които предизвикаха интереса на списание "National Geographic". Изложбата ще бъде открита на 9-ти септември в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино".

В серията "Морски фарове" Владимир Спасов прави "портрети" на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла, където се намира най-старият български фар. Включени са още фарът на Маслен нос, който наподобява средновековна крепост и приличащият на летяща чиния фар в Каварна. Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград. Има и такива, до които се стига по вода, както е фарът на остров Света Анастасия до Бургас. Въпреки всичките трудности, с които той се е сблъскал, на лице е една уникална колекция. Бургазлии и гостите на града ще могат да я видят, при вход свободен, до 20-ти септември.

Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация тези светлини са обречени на изчезване. Целта на автора е да документира морските фарове за следващите поколения.

Серията "Морски фарове" е публикувана в списание "National Geographic", България, януари 2016 г.