Златното съкровище е открито случайно през 1974 година. Снимка РИМ - Русе

Златното съкровище е открито случайно през 1974 година. Снимка РИМ - Русе

Показват в Бургас златото от Борово. Изложбата със златни предмети ще бъде подредена в зала "Трезор" на Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в морския град в началото на юли. Тя трябваше да бъде акцент в инициативата "Нощ на музеите", която традиционно се провежда на 18-ти май. Тази година, заради пандемията от COVID - 19, не се състоя. Но изложбата, макар и с 40 дни закъснение, ще гостува на РИМ - Бургас.

Боровското златно тракийско съкровище е датирано от IV век преди Христа. То се състои от златни съдове, украсени с протомета на животни и митологични сцени, с надписи на гръцки език ("На Котис от Беос").

Открито е случайно от Трайчо Стоев през 1974 г. в землището на село (днес град) Боровско, Русенско, в местността "Сиври тепе". При оран тракторите изваждат на повърхността древните предмети. Провеждат се археологически разкопки около мястото, но не се откриват селищни останки или гробищни могили. Това дава пълно основание откритите предмети да се нарекат "съкровище". Те се датират между края на V и началото на IV век преди Христа. Съкровището се състои от пет сребърни предмета с позлата – три ритона, една каничка-ритон и разлата купа. Върху тях са открити надписи свързани с тракийския цар Котис I (383-359 г. пр. Хр.) и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен от тракийски владетели в град Беос, където вероятно e имало светилище.

Бургаският музей ще привлича туристи с промо ваучери