Под звуците на химна на Стоян Михайловски шествието мина по пешеходните бургаски улици. Снимки Авторът

Под звуците на химна на Стоян Михайловски шествието мина по пешеходните бургаски улици. Снимки Авторът

Политици и представители на православното духовенство поведоха шествието по случай днешния 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Редом до Агатополския епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий вървяха областният управител на област Бургас Мария Нейкова и кметът на Бургас Димитър Николов. Под звуците на химна на "Върви, народе, възродени", написан от Стоян Михайловски, в началото на шествието вървяха народни представители, общински съветници, представители на общинската администрация. Традиционно начело бе Гвардейският отряд на бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов".

В първите блокове бяха представителите на висшето образование в Бургас като университет "Проф. д-р Асен Златаров" заедно с ректорът проф. Магдалена Миткова и академичното ръководство, филиалът на Националната художествена академия заедно с директора доц. Димо Колибаров и преподаватели, Регионалното управление на образованието заедно с неговия началник Петя Петрова, работещи в Регионалния исторически музей в Бургас с директора Милен Николов, представители на Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Общинският духов оркестър свиреше, докато блоковете с участниците в празничното шествие минаваха покрай сградата на Общината.

Детски градини, основни, средни училища, профилирани и професионални гимназии бяха представени в тазгодишното шествие навръх 24-ти май. Малки мажоретки, балерини от балетна школа "Принцеса", духова музика, ученици, облечени в народни носии създаваха празнично настроение.

По пешеходните улици "Александровска" и "Алеко Богориди" преминаха и бургазлии, които тази година отбелязват кръгла годишнина от завършването на средното си обучение. В редиците на "Випуск'1963" бе и композиторът Стефан Диомов. "Випуск'1973" на Техникума по морски и океански риболов също участва в шествието. Моряците отбелязват 50 години от завършването на техникума.

По улиците на града минаха учениците и техните учители от ОУ "Найден Геров" заедно с директора Лазар Налбантов.

Директорът на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" Христина Жабова заедно с учителите поведе блока на гимназията, която бе представена и от мажоретния състав, носител на няколко престижни отличия.

И мажоретките на СУ "Св. св. Кирил и Методий" обраха овациите на бургазлии. Те танцуваха в началото на блока на гимназията, която бе представена от директора Снежана Няголова, учителите и учениците. Снежана Няголова получи днес почетното отличие "Неофит Рилски" на Министерството на образованието и науката.

В шествието участваха и директорът на ПГЕЕ "Константин Фотинов" Павлина Градишка, преподаватели и ученици. Начело на блока на СУ "Иван Вазов" вървеше директорът Виктор Григоров, а най-малките ученици на гимназията създаваха празнично настроение.

Фотинка Въргова - директор на Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" заедно със своите колеги - преподаватели и ученици изминаха разстоянието от площад "Тройката" до балюстрадата на културен център "Морско казино". След тях бе и ПГМЕЕ, известна още като Механото, водена от директорът Роза Желева и зам.-директорите, учителите и учениците.

В шествието за първи път като директор се включи и Красимир Кънчев, който заедно с учителите водеше блока на Професионална гимназия по транспорт.

Галерия