Месото присъства неизменно на трапезата на българина, а Диана Фъртунова приготвя всеки път кулинарни изкушения с месо

Месото присъства неизменно на трапезата на българина, а Диана Фъртунова приготвя всеки път кулинарни изкушения с месо

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е препасвал кухненска престилка и да не се е предизвикал с кулинарно приключение. За мнозина първото готвене остава и последно, което обаче не ги прави по-малки ценители на добрата и вкусна храна. Но има и такива, които не спират да експериментират и да предизвикват себе си с нови кулинарни предизвикателства. И ако бяха професионалисти, сигурно щяха да работят в реномирани ресторанти. Те обаче са хоби готвачи, за които готвенето е вид медитация, начин да се разтовариш след дългия работен ден и да поднесеш истински шедьовър за рецепторите на своите близки и приятели.

Оказва се, че все повече бургазлии избират да прекарват часове в кухнята, за да готвят. И ако сред тях има добри хлебари, за част от които "Черноморие" вече писа, то не по-малко са тези, които са овладели изкуството да готвят с месо.

Юрист, политик и фотограф разкриват тайната на домашния хляб

Днес ще Ви представим двама от тях, познати, не само с професиите си, но и с уменията си в кухнята.

За общинския съветник Живко Господинов отдавна се носят слухове, че прави невероятна баница. Оказва се, че не само баницата му е запазена марка, но и месните ястия. "Обичам да експериментирам, когато имам време. Но най-често приготвям ястия с месо. Едно от любимите на моя син е свинско с ориз. Приготвя се бързо, а е изключително вкусно", сподели съветникът, за когото политиката се е превърнала в професия през последните години.

Месата, с които най-често готви са свинско, пуешко и телешко. "Обичам за готвя още от училище. Навремето имахме часове по трудово обучение, които прекарвахме в кухнята. Там приготвяхме различни ястия и оттогава се запалих по кулинарията", признава Живко Господинов. И не скрива, че дори, когато кулинарния експеримент не е успешен, това не го обезсърчава да продължава да опитва.

Все още има една кулинарна мечта, която не е сбъднал - да опита прочутата банска капама. "От приятели чувам, колко е вкусна. Заради работата ми обаче все не успявам да стигна до Банско и да се убедя лично в твърденията им. Затова по Коледа реших да опитам да я приготвя сам. Отне ми 6 часа, но се получи невероятно вкусно ястие", разказа Живко Господинов. Капамата се приготвя в глинен съд и се пече на бавен огън. За направата й се използват поне три вида месо, както и зеленчуци. А на финала се сервира най-често с червено вино.

Освен в журналистиката и в кухнята за Диана Фъртунова тайни няма. Тя го доказва почти всеки ден, а резултатът от своите кулинарни предизвикателства споделя на стената си в социалната мрежа.

"Както всички други хранителни продукти, и месото днес е подлагано на химическа обработка, преди да бъде изложено във витрината на магазина, така че е много трудно да се намери "натурална" мръвка. Аз затова готвя основно домашни кокошки или петли. Вярно, трудно се намират – най-вече с обикаляне из частни стопани по селата, но купешки бройлери в нашата къща не припарват. Едно време сама си гледах домашни животни, но вече нямам тази възможност. Купувам и заешко, като намеря. А също и патешко – обожавам го. Най-често приготвям птиците на фурна с картофи или печени с отделно приготвен сос. Обожавам на котлона у дома да къкря и пилешка супа в тенджера", споделя Диана Фъртунова.

Ако човек не я познава, ще реши, че кулинарните идеи буквално не й дават мира, докато не ги реализира. Диана признава, че се вдъхновява от кулинарния канал "24 kitchen", чийто редовен зрител е. Следи и кулинарните групи във фейсбук. "Имам и доста готварски книги. Един от подаръците ми за Нова година бе луксозно издание с рецепти на Джейми Оливър. Но никога не приготвям ястие буквално по рецептата. Всеки път добавям и нещо от себе си. С времето се развива усет кое с какво върви, как да се съчетаят вкусовете и т.н.", допълва журналистката.

При нея готвенето върви ръка за ръка с експериментирането. "Много рядко приготвям едно и също блюдо. Понякога имам и провали, но успешните ми ястия са повече. Обичам и да пробвам нови вкусове и по-нетрадиционни продукти. Любопитна ми е и чуждестранната кухня и често забърквам по някое арабско, китайско или ориенталско ястие", разказва Диана Фъртунова.

За готвенето се е "заребила" от баща си. "Вкъщи винаги баща ми е въртял черпака. А аз се въртях покрай него. Бях може би трети-четвърти клас, като ми подариха книгата "Какво да сготвя, когато мама я няма". И аз една по една забърках всички рецепти в нея. Бях много горда, макар че не всичко се получаваше успешно", споделя тя.

У дома една от любимите рецепти на нейните близки е пилешко с фрикасе и манатарки. Гъбите, с които тя готви са брани в гората. Това е другата страст на Диана. "Вкъщи се готвят само диворастящи гъби. Събираме си ги собственоръчно из горите. Във фризера винаги имам торбички манатарки и пачи крак. А в шкафа "дремят" по няколко книжни торби с изсушени гъби, че няма място за всички в хладилника. Слагам гъби почти във всяко ястие, особено като готвя месо. Телешкото с манатарки става божествено. Както и фрикасето", споделя личния си опит журналистката.

Освен че обича да приготвя различни ястия, тя и умее да суши наденици, филета.

"Много често консервирам месо. Правя суджуци, филета, саздърма... Причината е, че фабричните колбаси са пълни с консерванти и всевъзможни Е-та. Пък без сухо мезе не може да мине ни една трапеза. Така че като искам да сложа на масата някакъв такъв деликатес, вадя от моите мезелъци. През седмица купувам бонфиле и го суша няколко дена, овъргаляно в дъхави подправки. Много по-хубаво е от купешкото. Не правя по много, защото изсъхва прекалено, предпочитам да е по-свежо. Напоследък се научих да приготвям телешка саздърма – ами фантастично става. При това е само от месо, а не от жили и лой като тази, която продават в магазина", допълва Диана Фъртунова.

Ястията с месо често пъти са предпочитани за приготвяне у дома, заради това че стават бързо. При готвенето на месо почти няма, какво да се обърка. Разбира се и при месните ястия си има рецепти, които изискват повече време и следване на съставките, но пък крайният резултат си заслужава. Тъй като и аз съм изкушена от кулинарията, наскоро приготвих за първи път една малко позната у нас рецепта за "Шницел Болонезе". Изключително вкусно ястие, което всеки може да приготви у дома (вижте видеото с рецептата). Ще Ви хареса! Обещавам Ви!

 

П.С. В статията са използвани снимки от личния архив на Живко Господинов и Диана Фъртунова