Митрополит Арсений (в средата) бе посрещнат в Бургас. Снимки Бургас без цензура и Велина Димитрова

Митрополит Арсений (в средата) бе посрещнат в Бургас. Снимки Бургас без цензура и Велина Димитрова

Със засилено полицейско присъствие, с камбанен звън и без миряни посрещнаха в Бургас новия Сливенски митрополит Арсений.

Районът на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" беше отцепен още по обяд днес и ще остане затворен за движение до 15.00 часа утре, 3-ти юни. Служители на Областна дирекция на МВР бяха събрани пред арката на свети Николай на кръстовището с улица "Мара Гидик", където спряха автомобилите на митрополитите - Сливенски Арсений, Пловдивски Николай и Старозагорски Киприан. В церемонията по посрещането на новия митрополит в Бургаската духовна околия участва и Велички епископ Сионий.

 

Свещеници от епархията дойдоха пред арката на свети Николай - закрилникът на Бургас, откъдето в литийно шествие, оглавено от митрополит Арсений се отправиха към катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". С появата им камбанен звън огласи на площада, а момичета, облечени в народни носии пръскаха цветове от роза по пътя към храма.

На площада за приветствието на митрополит Арсений бяха и кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител на област Бургас Мария Нейкова, кметовете на Царево - Марин Киров, на Приморско - Иван Гайков, на Поморие - Иван Алексиев, на Айтос - Васил Едрев, на Камено - Жельо Вардунски, председателят  на Общинския съвет  Михаил Хаджиянев, както и директорът на ОД на МВР - Бургс - комисар Емил Павлов.

Полицаите, журналистите и официалните гости бяха повече от миряните, които дойдоха, за да посрещнат новия митрополит. Причината за това са събитията от последните месеци, свързани с избора на наследника на приснопаметния митрополит Йоаникий.

За четири месеца се проведоха два избора за Сливенски митрополит след касиране на първия избор и насрочване на втори. Това не мина без жалби, недоволства и молитвено бдения в София от страна на клирици, миряни и епархийски избиратели, които искаха първия избор да бъде продължен, както е по Устава на Българската православна църква и за митрополит да бъде избран един от двамата получили най-много гласове на първия епархийски избор през февруари - Агатополския епископ Йеротей и Константийски епископ Михаил.

Събитията обаче се развиха по друг начин и не е случайно отъствието днес на миряните, които останаха разочаровани от решението на част от митрополитите, които гласуваха за касиране на избора и за провеждане на нов, който доведе до избора на Знеполския епископ Арсений за митрополит на Сливенска епархия.

Как митрополит Николай разчисти пътя на епископа си до Сливенската митрополия?

 

Галерия