Митрополит Николай прегръща доскорошният си викарий и вече Сливенски митрополит Арсений при посрещането му в Сливен. Снимки Светия синод

Митрополит Николай прегръща доскорошният си викарий и вече Сливенски митрополит Арсений при посрещането му в Сливен. Снимки Светия синод

Изборът на седмия Сливенски митрополит ще остане в историята на Българската православна църква като най-трудният, най-оспорваният и най-разделящият клирици и миряни, не само в епархията, но и в страната. И не на последно място – най-важният в контекста на предстоящия избор за нов български патриарх, който ще се проведе на 30-ти юни.

Причините за поляризацията в обществото по отношение на избора на доскорошния Знеполски епископ Арсений за Сливенски митрополит са дълбоки, а отговорите на въпросите как и защо се случи всичко, какви ще са последиците от този избор и какво ще произлезе от него не са едностранчиви. За някои от тях ще трябва да мине време.

И ако мнозина си мислят, че всичко започна с кончината на приснопаметния митрополит Йоаникий на 9-ти януари тази година, то действителността е доста по-различна. И в нея се крие борбата за църквата и властта!

Преди десет години с разлика от около три месеца и половина Светият синод взема решения за хиротонията на двама епископи – Арсений и Йеротей. На пръв поглед едното събитие няма нищо общо с другото, но само на пръв поглед!

На свое заседание от 2-ри юли 2014 година Синодът решава да ръкоположи Арсений за викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай с титлата Знеполски. Хиротонията е извършена четири дни по-късно на 6-ти юли.

Хиротонията е извършена в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив по време на неделната Света литургия, в която участват техни Високопреосвещенства Сливенски митрополит Йоаникий, който възглави светата богослужба, Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай – домакин на хиротонията, техни Преосвещенства Велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, Месемврийски епископ Яков, Траянополски епископ Киприан, Браницки епископ Григорий, Техни Високопреподобия архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир, архим. Поликарп, архимандрит Евтимий, архимандрит Висарион, архимандрит. Яков, ставрофорен иконом Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква в България, свещеници и дякони от Пловдивска епархия и цялата страна.

Достоизбираем ли е Знеполският епископ Арсений за митрополит?

По това време Сливенският митрополит Йоаникий няма викарен епископ. Не стои и на дневен ред избора на такъв. "Твърденията, че приснопаметният митрополит Йоаникий е бил духовен наставник на епископ Арсений не отговарят на истината. Владиката беше много предпазлив и не поемаше ангажимент за други духовни чада", заяви пред "Черноморие" свещеник от Сливенска епархия, който през последните повече от 10 години е бил в близко общение с покойния дядо Йоаникий. Според него, Сливенският митрополит е бил увещан да извърши хиротонията на Арсений с обещанието, че и на него ще му бъде дадена възможност да има свой викарен епископ. И това наистина се случва на 1-ви октомври 2014 година, когато в сливенския храм "Успение Богородично" се състоя епископската хиротония на Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей. Решението за хиротонията е взето на заседание на Светия синод на 18-ти септември. А тя е извършена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. В съслужение му бяха Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Старозагорски митрополит Галактион, Пловдивски митрополит Николай, Доростолски митрополит Амвросий, Неврокопски митрополит Серафим, Техни Преосвещенства Траянополски епископ Киприян - викарий на Врачанския митрополит, Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

По неписано правило викарният епископ е основният претендент за престола на овдовялата митрополия. Така се е случвало с предишните сливенски митрополити.

На 25 ноември 1917 г. Иларион е ръкоположен за Велички епископ и приема длъжността викарен епископ на Сливенската митрополия. През 1922 г. епархията го избира за Сливенски митрополит.

На 1 януари 1939 година Евлогий е назначен за викарий на митрополит Иларион Сливенски, като заема поста до март. На 18 юни същата година е избран и 25-ти юни е канонически утвърден за сливенски митрополит.

На 20 април 1975 г.в катедралата "Свети Александър Невски" в София Йоаникий е ръкоположен за Велички епископ и е назначен за викарий на Сливенската митрополия, като заема поста до края на януари 1980 година. На 23 март 1980 г. е избран, на 13 април 1980 г. е утвърден канонически и на 20 април е интронизиран като сливенски митрополит.

Затова съвсем логично, според свещеници и миряни, бе следващият Сливенски митрополит да бъде Агатополският епископ Йеротей. Оказва се обаче, че не такъв е бил плана на Пловдивският митрополит Николай. И това се доказа с всичко, което се случи през последните четири месеца, за да се стигне до избора на Арсений за Сливенски митрополит.

И ако на повърхността се виждат само част от договорките, манипулациите и задкулисните игри на някои свещеници, които са и епархийски избиратели, то със сигурност нещата са много по-дълбоки.

Какво се случи и какво се видя?

На 18-ти февруари с решение на Светия синод се проведе епархийския избор за нов Сливенски митрополит. 42-та епархийски избиратели трябваше да определят двама от 10-те достоизбираеми епископи, включени в списъка.

Тогава на първия тур епархийските избиратели избраха с 26 гласа "за" Агатополския епископ Йеротей, а на втория тур с 22 гласа "за" Константийски епископ Михаил. И на двата тура Знеполският епископ Арсений - първи викарен епископ на митрополит Николай, получи по 17 гласа. По информация на "Черноморие" емисари са обикаляли епархията, за да призовават по един или друг начин епархийските избиратели да гласуват за Арсений. Въпреки кандърмите и облагите, които са били предлагани, епископ Арсений тогава получи само 17 гласа. Това не се понрави на митрополит Николай, който явно има сериозна подкрепа в Синода (от каноничния избор за Сливенски митрополит това се потвърди), който внесе предложение за Синодална наредба, по която да се избират в бъдеще митрополитите и която изключва участие на свещеници и миряни (епархийски избиратели) в първоначалния избор на митрополит, както е записано в Устава на Българската Православна църква. Така напрактика част от митрополитите се опитаха да "зачеркват" Устава и да вземат еднолично решение. Срещу това обаче се възпротивиха свещеници и миряни. И един по един митрополитите подписали Наредбата взеха да се отказват от подкрепата си за нея, но продължиха да настояват за касиране на първия избор. за Сливенски митрополит. 

В основаната на касирането стои неоснователната жалба на ставрофорен иконом Евгений Янакиев, който с още двама епархийски избиратели са я подали в Синода, както и един доклад, с който той обвинява без доказателства Агатополския епископ Йеротей - игумен на манастира в Поморие за недобро управление на манастирските земи. Без тези документи Синодът нямаше как да касира вота.

Същият този свещеник Евгений без да има благословията на временния наместник в Сливенската епархия - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за действията и думите си, обвини свещеници от Сливенска епархия, че са разколници, защото се събраха пред сградата на Сливенската митрополия, за да настояват избора за митрополит да бъде продължен оттам, откъдето е спрян, както пише в Устава на БПЦ. Той заяви пред медиите тогава, че "нашият кандидат, не е техният кандидат", с което даде да се разбере, че той и другите 16 епархийски избиратели са гласували през февруари за епископ Арсений.

Дядо Йоан определи като опит касирания вот, за какво се договори с дядо Николай?

Поредното доказателство за ролята на свещеник Евгений в касирането на избора и служенете му на митрополит Николай бе появата му сред свещениците от Пловдивската епархия, които излязоха пред Светия синод с плакати в подкрепа на Синодалната наредба по време на мирното бдение с участието на свещеници от Сливенската митрополия. За запознатите с биографията на свещеник Евгений не е тайна, че той е прекарал известно време в Пловдивската епархия под закрилата на епископ Арсений и митрополит Николай.

Срещу свещеник Евгений и срещу брат му свещеник Силвестър бе отправено искане от свещеници за църковен съд. Писмото им още е без отговор от страна на Синода и на митрополит Йоан.

Свещеници искат църковен съд за братя Янакиеви, въвлекли сливенски храм като съдружник във фирма

Така се стигна до насрочване на втора дата за избор на Сливенски митрополит (19-ти май - епархийски избор и 26-ти май каноническият избор) и до отстраняването на Агатополския епископ Йеротей и на Константийски епископ Михаил от списъка с достоизбираеми епископи. От втория списък отпаднаха и Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит, ​както и Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Така напрактика митрополит Николай разчисти пътя на своя викарен епископ Арсений до Сливенската митрополия.

На проведения на 19-ти май епархийски избор за митрополит на първия тур 26 гласа получи Знеполски епископ Арсений, а на втория тур - 25 гласа взе Мелнишки епископ Герасим.

Ако се сравнят гласовете, които получи епископ Йеротей и тези за епископ Арсений се вижда, че разлика няма. Така е само на пръв поглед. Защото избирателите, които са гласували за Йеротей не са си дали автоматично гласа за Арсений. Между двата избора от февруари и май подкрепата за Арсений се е увеличила с 9 гласа. Част от тези 9 гласа наистина са на епархийски избиратели, които са гласували през февруари за епископ Йеротей. По информация на "Черноморие" двама от свещениците - избиратели са отишли на крака при митрополит Николай и са предложили своята подкрепа и тази на избирателите от своите околии за негоя епископ Арсений. Действията им явно са превантивна мярка и имат за цел те да не бъдат "закачани", ако Арсений стане митрополит, а причината е, че същите двама свещеници, не само, че гласуваха за Йеротей, но и участваха в броженията срещу нарушаването на Устава на БПЦ и настояваха първия избор от февруари да бъде довършен така, както е започнал.

Това разбира се, не само че не се случи, напротив. И тук отново роля затова изигра митрополит Николай. За да "приспи" миряните и да тушира напрежението преди насроченото за 12-ти март заседание на Светия синод, митрополит Николай излезе с обръщение: "С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на Българската православна църква - БП, и за да се "уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква", предлагам на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит".

Светият синод ще избира митрополит между Агатополски епископ Иеротей и Константийски епископ Михаил

Нищо от казаното от Николай не се случи. Дали изобщо това предложение е било включено в дневния ред на заседанието на Синода не е ясно и до днес, защото както заяви неотдавна Старозагорският митрополит Киприан - "Каквото се случва в Синода, си остава в Синода". Какво точно се е случило на въпросното заседание може само да се гадае. Резултатът е, че изборите бяха касирани за втори път, а на 22-ри април бе обявен втория списък с достоизбираеми епископи, като претендентът - епископ Йеротей не бе включен. Защо ли? Явно е, че ако беше в списъка влизането на епископ Арсений като втори претендент не беше гарантирано. С отстраняването на Йеротей от списъка нещата се случиха много по-лесно.

Нито жалбите до Синода, нито протестите, нито виковете "Недостоен" впечатлиха митрополитите, които Николай успя да обедини около себе си, за да наложи своя викарен епископ за нов Сливенски митрополит.

Така на 26-ти май със 7 гласа "за" Знеполският епископ Арсений бе избран за седмия Сливенски митрополит. Гласуването бе извършено от 12-те митрополита - членове на Светия синод. Отсъстваше митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Всеки влизаше с бял лист в олтара на параклиса "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" и върху него изписваше името на избрания от него за митрополит.

С полицейска охрана и сред викове недостоен митрополит Арсений влезе в Синода

Затова и на няколко пъти в своите слова, след каноничния му избор, новият Сливенски митрополит Арсений не пропусна да благодари на своя духовен наставник - Пловдивскитя митрополит Николай. "Искрено съм Ви благодарен Високопреосвещени Владико Николай, че въпреки човешките ми слабости, Вие ме покрихте с толкова  милост и облякохте в толкова благодат. Нямам достатъчно думи, за да изразя в достойна мяра всичко, което направихте за мен. Разчитам на Вас, на Вашата подкрепа, на Вашите мъдри съвети и молитви".

В словото си митрополит Арсений не пропусна да благодари и на Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който също има съществена роля за касирането на първия избор: "Сърдечно благодаря на Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който като наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол положи много труд и усилия за провеждането на избора в Сливенска епархия".

Дядо Йоан определи като опит касирания вот, за какво се договори с дядо Николай?

Ясно е, че договорка между владиците Николай и Йоан е имало. Също така е ясно, че единият се опита "да си измие ръцете" с другия, но само привидно.

"Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „за“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.", написа в обръщението си от 7-ми март митрополит Николай.

Ако някой му е вярвал преди три месеца, че съжалява за стореното, то последвалите му действия и натиска да наложи своя епископ начело на Сливенската митрополия показват, че място за съжаление няма. Напротив!

А защо Сливенска епархия се оказа толкова примамлива?

Изборът за нов патриарх се оказва, че няма как да мине без Сливенския митрополит. И сред претендентите със сигурност ще бъде митрополит Николай, нищо че обяви как няма да участва в патриаршеския избор. Западно и Средноевропейския митрополит Антоний от два месеца му прави PR кампания и в национален ефир обяснява, че митропоилит Николай не е входирал писмо в Синода с отказ от участие от номинация. Защо ли? Едва ли е пропуснал неволно да стори това.

А участието му в церемонията по ръкополагането на Арсений за Сливенски митрополит в Сливен на 27-ми май, както и очакваната му поява в Бургас днес, 2-ри юни, за посрещането на новия митрополит показват всичко друго, но не и отказ от участие в избора за нов патриарх!

От друга страна Сливенската епархия е една от "най-апетитните" по отношение на имотите. А голяма част от тях са на територия на община Бургас и в частност на Ченгене скеле, като някои от тях граничат с т.нар. Сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. И съдебната битка за това кой да ги притежава се води от години. За други имоти тя отдавна е загубена. А какво ще стане с не малка част от тези апепитни парчета край морето ще решава новият Сливенски митрополит и новият епархийски съвет, който се очаква да бъде вписан.

Сливенска митрополия жали решение на съда за апетитен имот на Ченгенето

Как ще ръководи митрополит Арсений епархията?

Отговор на този въпрос ще даде самият той с действията си. Едно е сигурно и той го изрази в словото си след светата литургия, отслужена в храм "Свети Димитър" в Сливен на 28-ми май. "...ще разчитам на добро сътрудничество с държавните институции, с местната и общинска власт в лицето на кметовете на общини и населени места, губернаторите на петте административни области на територията на Сливенска епархия, и на други обществено значими структури и звена. Ще разчитам на съработничеството на достойните епархийски съветници, архиерейски наместници и свещеници в епархията, на молитвите на монашествуващите и на любовта на миряните. Да се постараем да бъдем "единомислени и мирни" и верни на апостол".

Думите му бяха чути от областният управител на област Бургас Мария Нейкова, от кмета на Бургас Димитър Николов, от кмета на Карнобат Георги Димитров, които присъстваха на службата. Ден по-рано в церемонията по посрещането на владиката в Сливен участваха кметът на Малко Търново Илиян Янчев и на Поморие - Иван Алексиев.

На каква точно подкрепа митрополит Арсений ще разчита - за църковните дела и/или за църковните имоти, ще стане ясно след време!

Галерия