Машините изгоряха напълно в пожара. Снимка Архив Черноморие-бг

Машините изгоряха напълно в пожара. Снимка Архив Черноморие-бг

Състав на Апелативния съд в Бургас потвърди определениета на Окръжния съд от 11 май 2019 г., с което на обвиняемия Николай П. е наложена първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража". Николай П. е обвинен за палеж на чужда собственост – две строителни машини тип "валяк", които са напълно изгорели, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху друга техника. Вследствие на инцидента от 9-ти май на булевард "Захари Стоянов" в Бургас са нанесени щети на стойност 409 500 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд.

Машините, които са запалени са собственост на фирма "Джи Пи Груп", която извършва ремонт на булевард "Захари Стоянов". В резултат на пожара са нанесени щети на стойност 20 000 лева на контактната мрежа, собственост на общинската фирма "Бургасбус" ЕООД.
Според въззивния състав макар и на сравнително ранен етап от разследването, от събраните до момента доказателства може да се обоснове тезата за прокурора за вероятност Николай П. да е извършил престъплението, за което е обвинен. В тази насока са показанията на свидетелите, резултатите от огледа на местопроизшествието, както и заключението по назначената ДНК експертиза на биологичния материал по бутилката със запалителна течност. Съдът е приел наличие на реална опасност от укриване предвид справката за съдимост,  от която е видно, че са наложени общо 11 присъди на обвиняемия Николай П. като до декември 2018 г. той е изтърпявал наказание "лишаване от свобода". Предвиденото от закона наказание за настоящото тежко умишлено престъпление е лишаване от свобода от 3 до 12 години. Магистратите са преценили, че механизма на извършване на посегателството и тежестта на наказанието са част от причините, които обосновават риск от укриване и препятстване на бъдещото наказателно производство. По отношение на грижата за малолетно дете съдът е посочил, че обвиняемият не е единствен родител и в материалите по делото майката е посочена като негов законен представител. Относно здравословното състояние на самия Николай П. въззивният състав е подчертал, че назначената му терапия може да бъде провеждана и в условията на ареста, а при спешна необходимост, може да му се осигури незабавна медицинска помощ.
Определението е окончателно.