Пожар изпепели "Старата фрегата"

, каза журналистката Йоана Гюрова пред репортер на Chernomorie-bg. Димът се виеше в небето и се виждаше от километри. Полицаи бяха преградили пътя (от към стария вход на Централния плаж) към фрегата и не пускаха журналисти да стигнат до мястото на пожара. До там обаче се стигаше през Морската градина в посока откъм морето. Десетки бургазли, сред които и деца бяха се събрали на плажа, да гледат и снимат как един от най-ембламатичните за морския град ресторанти гори.

Непредпазливо боравене с огън от страна на клошари, потърсили убежище в необитаемата от години постройкатае причината за пожара, казаха от пресцентъра на ОД на МВР Бургас. Предполага се, че същите са струпали във вътрешността на дървения обект вехтории и отпъдъчни вещи, които в съчетание с инпрегнираната с лаково покритие корабна повърхност, са довели до бързо и неконтролируемо разрастване на пожара. Подобни запалвания на необитаеми постройки не са прецедент в последните години, като освен "Старата фрегата" по сходни начини са подпалвани изоставени къщи в Централната градска част, Морското казино преди реконструкцията му, неизползваемата дискотека "Нептун", разположена на Централния бургаски плаж.

 

Заведението не работи от няколко години и е в занемарен вид. През 80-те години на XX век то бе сред най-елитните и посещавани ресторанти в града. "И без това отдавна не работи, може би е по-хубаво, че гори", коментираха стари бургазлии не без нотка на сантимент и тъга.

Няколко пожарни се опитваха да потушат огнената стихия.

"Старата фрегата" строена през 60-те години на миналия век и е върху терен общинска собственост. В последните години тя нямаше стопанин. Апетите към нея изяви Димитър Караненов. Той заяви желанието си на откриването на обновения хотел "Приморец" през лятото на 2010 година. До сделка обаче не се стигна.

Последният наемател на заведението беше Димо Колев. Той загина при взрива в дискотека "Фенси" заедно със съдружника си Добрин Кафеджиев. Тогава ударът бе планиран срещу Пламен Дишков-Кела. След смъртта на Колев заведението не се е стопанисвало.