Така ще изглежда сградата на НХК отвън след ремонта

Така ще изглежда сградата на НХК отвън след ремонта

Обществено обсъждане за кредита, който Община Бургас ще тегли за ремонта на сградата на НХК. То е насрочено за 25-ти март от 17.00 часа в Заседателната зала на Общината. Общественото обсъждане се организира на основание чл.15, ал.1 от Закона за Общинския дълг  и чл.6  ал.1 от Наредбата за условията и реда на провеждане на обществено обсъждане на проекти, финансирани чрез поемане на дългосрочен дълг от Община Бургас (приета с Решение по т.11/ Протокол № 14 от 20.11.2008 г. на Общински съвет - Бургас). Дългът за реализацията на проекта ще бъде от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ), създаден с цел изпълнение на финансов инструмент "Фонд за градско развитие", финансиран със средства от Оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020" за регионите София и Южна България. Целият инвестиционен проект ще се финансира чрез комбиниране на финансовия инструмент, безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020, по Процедура BG16RFOP001-1.001-39 в рамките на Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие", Инвестиционен приоритет 4 - "Инвестиране в здравна и социална инфраструктура, която допринася за националното, регионалното и местното развитие, понижаване на неравнопоставеността по отношение на здравния статус, насърчаване на социалното приобщаване чрез подобряване на достъпа до обществени, културни и развлекателни услуги и преминаването от служби на институционално равнище към служби на местно равнище" и средства от бюджета на община Бургас.

Параметри на финансовия инструмент: максимален размер на дългосрочен дълг - 5 151 385 лева. Вид на дълга - дългосрочен инвестиционен, поет с договор за общински заем от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове". Кредитът трябва да бъде усвоен до 18 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит. Според условията, той трябва да бъде погасен чрез 144 лихвени плащания и 126 погасителни вноски по главница. Гратисният период за погасяване на главницата - до 18 месеца, считано от датата на  подписване на договора за кредита, а срокът за погасяване - до 145 месеца от датата на подписване на договора. Това ще стане чрез собствени бюджетни средства. Заложеният лихвен процент - референтен лихвен процент на ОББ плюс максимална надбавка до 1,2 % годишно.

В момента тече процедура по избор на изпълнител, който ще ремонтира сградата на НХК. Осем дружества са подали документи за участие в конкурса на Общината.