Trapeza

Trapeza

Празници = умора, депресия и преяждане? депресията започва още в навечерието на дългата поредица от почивни дни, които бележат в червено датите от календара в края на декември. Причините за това са различни - от досадната, според някои, изкуствена еуфория, с която обикалят магазините за търсене на подаръци, през отсъствието на половинка, с която да бъдат споделени миговете около празничната суета, до безкрайната среща с роднини и приятели, върволицата от хора и нестихващи пожелания. Често пъти по време на празниците се стига и до свади и раздори в семействата, до тръшване на врати, стягане на куфари и раздели. А местенето от маса на маса увеличава броя на пациентите, които търсят лекарска помощ в болницата.

Въпреки, че мнозина ще отсекат: "Празниците бяха хубави, но добре, че свършиха", всеки би искал те да продължат поне още един ден. Някои, за да си починат от дългата върволица от лели и чичовци, с които е трябвало да се срещнат тези дни, други за да направят разтоварваща диета, в чието меню отсъстват сармите, пълнения заек, свинските пържоли, трети, за да въдворят ред в дома и в мислите си.
И макар че традиционно след празниците или между серията от почивни дни около Рождество Христово и Нова година се заговаря за негативите, то позитивите като че ли са много повече. Влизането в храма да запалим свещ за здраве и да се помолим за повече любов, време за нас и за близките ни, суматохата около подреждането на трапезата и избирането на подаръците, срещите с близки, които виждаме често един-два пъти в годината и не на последно място желанието да бъдем добри, да се усмихване и да вярваме, че следващата година ще бъде по-успешна и щедра.
Дали празниците ще бъдат синоним на умора, депресия, преяждане или на усмивки, любов и незабравими срещи зависи от нас. Всяка година по това време в главата ми зазвучават репликите на един от героите от телевизионния сериал "Стъпка по стъпка": "Празниците идват, за да прекараш добре с хората, които обичаш". Всичко останало е просто суета!