И днес на Морска гара имаше украинци, които търсят информация къде и как ще бъдат преместени. Снимки Черноморие-бг

И днес на Морска гара имаше украинци, които търсят информация къде и как ще бъдат преместени. Снимки Черноморие-бг

150 украинци са били преместени днес с автобуси от хотели в Слънчев бряг и Созопол в база в Китен. Те са били извозени организирано, като са взети от хотелите, в които са прекарали три месеца. Очакванията днес украинци да отпътуват с влака от Бургас за София се оказаха напразни. "Ситуацията е много динамична и се мени с часове", коментираха за "Черноморие" от Областна управа.

Преди ден първите групи с 57 украинци отпътуваха с влак от Бургас за Паничище, където ще бъдат настанени по новата програма. От Варна на влак се качиха само петима души. Програмата започва да действа официално от 1-ви юни и касае настаняване на украинци във ведомствени бази и места за настаняване, които са регистрирани в Националния туристически регистър, По тази програма ще се изплащат по 15 лева на ден на собственика на базата за нощувка, закуска, обяд и вечеря. Като за целта хотелиерите трябва да заяват, че искат да участват в нея.

Украинците остават в хотелите, държавата ще плаща за тях по 15 лв. на ден

Все още обаче преместването на украинците върви трудно. Хората са стресирани, че не знаят, къде ще бъдат настанени.

Украинците, които са в хотели по Черноморието, трябва да ги напуснат на 1-ви юни. Тогава спира да действа сега съществуващата програма, по която собственици на бази, които са настанили украинци получават за тях по 40 лева за нощувка, закуска, обяд и вечеря. Някои украинци вече са отпътували с личните си автомобили за Украйна, други са си наели квартири. По-голямата част от тях все още са в хотелите и чакат крайната дата за напускане - 1-ви юни, установи проверка на "Черноморие".

Галерия