Искам така да направите квартала около залата, че на хората да им е драго, подчерта премиерът Борисов (вляво) пред кмета на Бургас Димитър Николов (в средата). Снимка Министерски съвет

Искам така да направите квартала около залата, че на хората да им е драго, подчерта премиерът Борисов (вляво) пред кмета на Бургас Димитър Николов (в средата). Снимка Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа напредъка по изграждането на зала "Арена Бургас". Това е четвъртият път при който премиера инспектира обекта. Третият път бе на 31-ви май 2020 година. Тогава кметът на Бургас Димитър Николов обеща, че залата ще бъде открита за празника на Бургас - Никулден - 6-ти декември 2020 г. Все още залата не е довършена изцяло.

Борисов за трети път инспектира строежа на Арена Бургас 

"Един ден като има световно първенство в Бургас и то скоро след пандемията, ще видят бургазлии колко ще са горди с тази зала. Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика, тъй като разполага и с тренировъчни писти", заяви премиерът Борисов. Министър-председателят се запозна на място с извършването на довършителни дейности в залата като поставяне на седалките за зрители, осветителни тела и монтаж на финалното покритие от ламарина на покрива на модерното съоръжение.

Залата се изгражда със средства от държавата. Цялата инвестиция възлиза на общо 57 млн. лева като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лева по линия на дружеството "Академика 2011", чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. "Арена Бургас" ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба. Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена, за изграждане на локално платно за достъп, за довършване на една от тренировъчните зали и за допълнително купуване на телескопични седалки. Многофункционалното спортно съоръжение ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти.

В хода на посещението си премиерът Борисов изтъкна, че правителството отпусна през декември 2020 г. близо 4 милиона лева, с които улиците в района на залата, както и вътрешнокварталната инфраструктура ще бъдат рехабилитирани след завършването на строителните дейности на "Арена Бургас". Със средствата ще бъде изградена и нова канализация в района.

"Искам така да направите квартала около залата, че на хората да им е драго", подчерта премиерът Борисов пред кмета на Бургас Димитър Николов. Николов отбеляза, че вече са стартирани дейностите по рехабилитацията на инфраструктурата в района и изграждането на новите улиците към залата.