Преподаватели по рисуване от Царево на симпозиум в Турция по живопис в турския град Хереке. Симпозиумът, организиран от Измитския университет и Община Хереке, се проведе в дните от 6 до 15 декември. Поканата към художничката бе отправена от проф. д-р Решат Башар, декан на Факултета по изобразително изкуство в Измитския университет.

 

В пленера участваха осем творци от България – живописци, дизайнери и представители на няколко частни художествени школи от Габрово, Казанлък и Добрич. Сред тях бе и акварелистът Димитър Чолаков, директор на Художествената галерия в Търговище и преподавател в Шуменския университет.

Художниците рисуваха девет дни в Хереке, а творбите им бяха изложени в експозиция в град Измит. В симпозиума участваха и студенти от Измитския университет, които наблюдаваха творческия процес на художниците и черпеха от тях опит и знания.

В Хереке Милена Чернева е оставила седем свои творби. Работите й са абстрактна живопис с акрил и маслени бои и изразяват любовта й към хората и природата. Почерпила е вдъхновение от морето, от хармонията и единението в природата. "В Хереке забравихме за всичко и се пренесохме в един свят, в който времето бе спряло. Беше прекрасно. Чувствахме се щастливи от топлото посрещане и общуването с изкуството. Всеки от нас дойде зареден с много енергия и с една съвсем различна концепция за изкуството", споделя художничката.

Участниците в симпозиума ще са първите, които ще изложат свои творби в Музея на модерното изкуство в Измит, който скоро предстои да бъде открит. Сградата сега е в процес на реконструкция.