Бащата на Мустафа Кьосев - Ахмед Кьосев запали свещта памет на загиналия си син. Снимки Черноморие-бг

Бащата на Мустафа Кьосев - Ахмед Кьосев запали свещта памет на загиналия си син. Снимки Черноморие-бг

Засилени мерки за сигурност белязаха церемонията посветена на 10 години от атентата на "Летище Бургас", който отне живота на шестима души Терористичната атака бе извършена на 18-и юли 2012 година и при нея загинаха петима израелски и един български гражданин - Амир Менаше (27 г.), Ицик Коленги (27 г.), Маор Харуш (26 г.), Елиор Приес (26 г.), Кочава Шрики (42 г.) и Мустафа Кьосев (36 г.). Десет години по-късно на мястото, където стана взрива и сега се издига паметник, се събраха техни близки, бивши и настоящи посланици, министри, гости, за да почетат паметта им.

С церемония отбелязват 10 г. от кървавия атентат на летище Бургас

Церемонията започна със запалване на шест свещи и поставяне на венец за всяка една от шестте жертви. В церемонията се включиха почетният консул на Държавата Израел в Бургас Орлин Мандов и близки на останалите загинали израелци, в това число и бащата на Мустафа Кьосев - Ахмед Кьосев.

Специално написана за случая композиция "Размишления" звуча в изпълнение на бургаски музиканти.

Посланикът на Държавата Израел у нас Йорам Елрон произнесе реч и прочете речта на председателя на парламента на Израел Мики Леви.

"Тероризмът и радикализмът не принадлежат на една религия и на един народ. България и нейните граждани осъждат подобен акт над човешкия живот", каза в речта си министърът на туризма в оставка Христо Проданов.

"Съпричастността и скръбта ни няма да отслабнаст. Няма да намали болката в сърцата ни, колкото и паметници да изградим. Беше шок за мен, за колегите и за близките. Искам да благодаря на всички, които се отзоваха, които направиха невъзможното броят на жертвите да не се увеличи, на медиците, на служителите на МВР, които осигуриха липсвата кръв за операциите", каза в обръщението си по време на церемонията кметът на Бургас Димитър Николов.

"Преди 10 години нашият живот се промени, разми се в миг. В първите минути предположих от моя опит, че става възпрос за тежък терористичен акт, извършен от Хизбула, изпратени от Иран. По време на полета до Бургас реших как да действам", сподели Шаул Камиса – Раз - извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел преди 10 години, по времето, когато бе извършен атентата на "Летище Бургас". Днес той също присъства на церемонията и бе сред официалните лица, които изнесоха реч. Той изрази и своята благодарност на България, че всички са реагирали веднага и са помогнали в първите 27 часа, когато е било най-тежко.

На церемонията присъстваха и Херо Мустафа - посланик на САЩ, евродепутатът Петър Витанов, депутатите Даниел Митов, Жечо Станков, Петър Кънев, областният управител Стойко Танков, председателят на ОбС Севдалина Турманова, директорът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият областен управител Вълчо Чолаков и други. Отбелязването на годишнината приключи с поднасяне на венци и цветя от името на президента Румен Радев, от името на Министерски съвет, на парламентарно представените партии, на организация "Шалом", на ОбС - Бургас, на Община Бургас и други.

Галерия