Съветниците подкрепиха откриването на новата гимназия. Снимка Лина Главинова

Съветниците подкрепиха откриването на новата гимназия. Снимка Лина Главинова

104 ученици ще бъдат приети в новата Професионална гимназия по компютърно програмиране, която ще бъде създадена в Бургас. Съветниците подкрепиха докладната записка на кмета на Общината Димитър Николов за създаването на новото учебно заведение, за което "Черноморие" вече писа.

За новата учебна 2018/2019 година в осми клас ще бъдат приети 104 ученици в следните специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години.

Документите с искането за създаването на гимназията ще бъдат изпратени в Министерството на образованието. То трябва да даде положително становище до 1-и март, за да бъде обявен конкурс за избор на директор. В новата гимназия ще бъдат разкрити 24 работни места - за директор, един заместник-директор, учители общообразователна подготовка – 8, преподаватели по професионална подготовка– 4, от тях : магистри – 12 с ІІ и ІІІ ПКС, възпитатели в общежитие – 4, непедагогически персонал – 6.

Средствата за издръжката на гимназията и за заплати на преподавателите и ръководството от март до 31-и декември ще бъдат осигурени от бюджета на Община Бургас. Едва след това училището ще бъде финансово обезпечено от Министерството на образованието.

Професионална гимназия по компютърно програмиране ще се помещава в сградата на Професионалната техническа гимназия. За целта тя ще бъде преместена в сградата на Професионална гимназия по дървообработване.

Бизнесът инвестира 2 млн. лв. в нова гимназия в Бургас