DSC_9210

DSC_9210

Приготвят блини и тишпищи на "Шарено котле" Бургас организира фест на културата и традиции на местните общности. "Шарено котле" ще събере представители на по-големите етнически общности, населяващи града и страната ни. Те ще покажат своя традиционен фолклор, характерни ястия, предмети от бита и занаяти. В един ден изпълнен с много настроение и цвят, опознавайки своите различия, хората да намерят нещата, които ги сближават и събират в едно.

Фестивалната програма включва кулинарен базар с богато разнообразие от типични за различните кухни сладки и солени храни ще се предлагат на специално подредени за целта щандове, който ще започне в 10.30 часа. От руските блини, през арменския аганч, еврейските тишпищи, уникалната турска баклава до полските фаворки, гръцкият локумадес и нашенските баници и погачи. Всеки ще може да опита и да се наслади на невероятните вкусове.
Специално жури ще излъчи победители в конкурсите "Майстор Сладко" и "Майстор Солено"  Пъстра концертна програма на открита сцена с фолклора на българската, турската, аменската, руската, гръцката общност от Поморие и ромска общност от Средец, както и танцов състав на каракачаните от Сливен. За повече добро настроение и приятни спомени могат да се правят снимки с костюми на различните етноси, или да си напишете името на арменски на дървени табелки, както и да си вземете малка кокетна книжка с рибни рецепти   като сувенир от фестивала.
Всеки желаещ да си изработи саморъчно нещо за спомен ще има тази възможност в работилницата: за кошници, за грънчарски изделия, за битови кукли, сувенирни свещи и цветя, плъсти и др., които ще са отворени през целия ден на фестивала.