API

API

Приключва ремонта на две пътни отсечки в областите Варна и Шумен

, включени като Лот 7 от обектите от първи етап на оперативна програма "Регионално развитие", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. 

И двата пътя са от изключителна важност за областите Варна, Шумен и Добрич, тъй като туристическият поток в региона е интензивен, а трасето Добрич - Варна е сред ключовите коридори за международните транспортни компании. Повече от десет години двете пътни артерии не са ремонтирани. Движението по пътя е много натоварено - предимно от тежкотоварни превозни средства. 

Първа копка на строителните дейности беше направена на 10 септември 2010 г. Проектът предвиждаше възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката, с оглед осигуряване на условия за безопасността и комфорта на движението. Към момента обектът е приет с АКТ 15 и се очаква официалното му пускане в експлоатация. 

По пътя Варна-Аксаково-Добрич ремонтираният участък е 9,2 километра, а в посоката Шумен-Девня-Ветрино-Векилски отсечката е 17 километра. За реновирането на пътната настилка – за полагането на 2 пласта асфалтобетон са вложени 60 хиляди тона асфалт. Освен работата по пътната настилка, извършен е ремонт на всички отводнителни съоръжения - водостоци, мостове, а на места са изградени нови. Изградени са над 6 хиляди метра облицовани канавки. За обезопасяването на пътя е поставени нова еластична ограда, а в населените места е извършено полагане на нови бордюри и тротоари. Нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация осигурява безопасността на пътуващите по ремонтираните участъци. 

Тази първа цялостна рехабилитация на двата пътни участъка става възможна благодарение на финансовата подкрепа от оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие(ЕФРР). 

Изпълнител на Лот 7 е "Инжстройинженеринг" ЕООД - Варна. Стойността на договора за строителство е 12 247 335,31 лева с ДДС. 
Общата стойност на проекта е 12 909 478,71 лева с ДДС. Съфинансирането от ЕФРР е 10 973 056,9 лева.

Днес+