Проф. Иванов е почитател на изкуството и самият той рисува. Снимка Архив Черноморие-бг

Проф. Иванов е почитател на изкуството и самият той рисува. Снимка Архив Черноморие-бг

Проф. Илиян Иванов е гордостта на бургаското СУ "Иван Вазов". След справка на сайт "Черноморие" се установи, че в дългогодишната история на централното училище сред популярните - поетесата Петя Дубарова, актьора Тончо Токмакчиев, изявени лекари, икономисти и журналисти е и проф. Иванов. Името му нашумя в цял свят на 15-ти март, когато бяха обявени номинираните в отделните категории за наградата "Оскар" тази година. Филмът "Дълбоко усещане" е Топ 5 и ще се бори за спечелването на отличието на Академията в категорията "Най-добър игрален късометражен филм". Съпродуцент на номинирания филм е и неговата съпруга Дана Проданова.

Проф. Илиян Иванов - от бургаската английска гимназия до Холивуд

Новината донесе голяма радост на бургазлии. "Още от двегодишен, почти непроходил, Илиян заедно с баща си всяка събота и неделя ходеха на разходка в Морската  градина", връща лентата майката на проф. Иванов - Зорка. Тогава семейството живее в родната къща на майката, близо до градината. Разходките на Илиян и баща му минават по централната улица "Александровска", покрай Часовника. Те не пропускат и постановка на Кукления театър, както и кинопрожекция на детски филми. Преди да тръгне в първи клас любознателното момче вече е знаело български народни и руски приказки, които му четат родителите. Бащата, който е бил минен инжинер в "Бургаски медни мини" често е ходил в командировки в бившия СССР, откъдето му носи цветни моливи, блокчета и много книги и каталози на световноизвестни художници, сред които Моне, Рембранд, Микеланджело и други. Така започва и страстта на лекаря към изобразителното изкуство. Той и до днес не спира да рисува.

До VII клас ученикът на СУ "Иван Вазов" е пълен отличник. "Оттогава е и неговата слабост към биологията, споделя майка му Зорка. След VII клас будното момче кандидатства в бургаската английска езикова гимназия "Гео Милев". Завършва я със златен медал през 1982 година и след това кандидатства медицина в Медицинския университет във Варна.

"В десети клас Илиян се яви на национална олимпиада по биология и печели първо място. Искаше още тогава да стане студент по медицина, но му казаха, че не може, защото нямаше завършено средно образование", спомня си майката на проф. Иванов.

Повече от 25 години той заедно със семейството си живее в САЩ. В неговия дом централно място заема библиотека с книгите, които той е взел със себе си от България. Заедно със съпругата си Дана, те често се явяват гидове на български музиканти и артисти, които гостуват зад Океана. Сред тях са и Теодосий Спасов, който често гостува на семейството. Тези срещи помнят и родителите на Илиян, които в продължение на 17 години често са били при сина и снаха си, за да помагат при отглеждането на внуците Хана и Максимилиан.

"На всяко тръгване за летището правех сандвичи за Теодосий, а той ми казваше: "Вие ми напомняте на майка ми", припомня си Зорка. Сред гостите на семейството на проф. Иванов са били и актьорите Васил Михайлов, Ивайло Христов, Биляна Петринска.

В САЩ живее и семейството на брата на проф. Иванов - Златин, който също е лекар. Двамата са едни от най-уважаваните лекари в САЩ, но никога не са прекъсвали връзката си с родния Бургас и с корена си.