Снимка на част от Випуск 1982 в годината на завършването. Проф. Илиян Иванов е третият отляво надясно на последната редица. Снимки Мариана Ведричкова и архив Черноморие-бг

Снимка на част от Випуск 1982 в годината на завършването. Проф. Илиян Иванов е третият отляво надясно на последната редица. Снимки Мариана Ведричкова и архив Черноморие-бг

Проф. Илиян Иванов извървя дълъг път от бургаската английска езикова гимназия "Гео Милев" до меката на киното - Холивуд без това да е целта на живота му. Но то се случва и на 26 април 2021 г. заедно със съпругата си Дана Проданова и екипа на късометражния филм "Дълбоко усещане" ще мине по червения килим. Лентата е в Топ 5 и ще се бори за статуетката "Оскар" в категория "Най-добър игрален късометражен филм". Проф. Илиян Иванов и съпругата му са копродуценти на филма.

На червения килим същата вечер ще стъпи и още една бургазлийка - Мария Бакалова, която е една от петте претендентки за престижната награда в категория "Поддържаща женска роля" за ролята си във филма "Борат 2".

От три дни насам (на 15-ти март бяха обявени официално претендентите за "Оскар" в отделните категории б.а.) се говори и пише за българите с бургаски корен, които покориха Холивуд.

"На Илиян всичко му се отдаваше с лекота - рисуване, музика. Беше и много добър лекоатлет. И си остана естествен и непринден", сподели пред "Черноморие" Мариана Ведричкова съученичка на проф. Иванов в "а" паралелка на английската гимназия, "Випуск 1982". Тя поддържа много активна връзка с него през последните месеци покрай юбилея на гимназията. Кулминацията на тържествата ще бъде на 14-ти май. В концерта ще участва и Илиян Иванов, който има и музикални заложби. "Той свири полупрофесионално със своя джаз бенд в клубове в Манхатън. Рисува от малък и има няколко самостоятелни изложби", допълва Мариана. Проф. Иванов ще подкрепи гимназията си и като изпрати копия на свои картини за изложбата, която се организира по случай юбилея.

В същия "а" клас на Английската е учила и Христина Арсенова - директор на Кукления театър. "Илиян беше отличникът на випуска. Всестранно надарен. Талантлив, но тогава не знаехме, че един ден ще се занимава с медицина", разказа Христина Арсенова. В същия клас са били и актьорът Емил Марков, другият актьор Златко Гулеков, актрисата Асения Панова - съпруга на актьора Георги Стайков и други. След английската гимназия, Илиян Иванов завършва Медицинския универстите във Варна. Преди около 25 години заминава да живее със съпругата си в САЩ. Той е психиатър и вече професор в своята област.

Интересът му към изкуството дава и ирационалния отговор на въпроса, защо заедно със съпругата си са копродуценти на "Дълбоко усещане". Филмът има реални шансове да спечели статуетката "Оскар" в своята категория.

"Миналата година го срещнах с учениците от XII клас от Английската гимназия, които имат интерес към медицината", допълва Мариана Ведричкова.

Преди малко повече от четири години репортер на сайт "Черноморие" разказа за срещата на Илиян Иванов с неговата състудентка от Медицинския университет във Варна - д-р Жени Стоичкова. Двамата бяха сред гостите на откриването на изложбата на Николай Стайковски в галерия "Бургас". Д-р Стоичкова се познава с Илиян и съпругата му Дана Проданова (зъболекар) от началото на следването им.

Когато си идва в родния Бургас, а това става сравнително често, Илиян заедно с баща си инж. Стоян Иванов ходят и до Малко Търново, където са корените на рода им. А преди две години проф. Иванов заедно със съученичката си Христина Арсенова и още двама техни съученици се срещат и с класната си ръководителка Дора Кирязова.

По-малко от месец след церемонията по връчването на наградите "Оскар" Илиян Иванов ще дойде в Бургас за юбилея на своята гимназия, стига пандемията да позволи това.

Родителите на номинирания за Оскар Илиян Иванов: Благодарим на бургаските медии

Галерия