ProtestTok4

ProtestTok4

Протестът за тока във Варна заприлича на спортно състезание, пак има арестуван

Въпреки че от общината дали разрешение за протеста от 18.00 ч, той не се разви по маршрута, който бил определен. Вместо да поемат от градинката по булевард "Мария Луиза" към улица "Цар Симеон Първи" и оттам по улица "Девня" към офиса на енергодружеството, събитията взеха внезапен обрат.
На светофара с улица "Шипка" чакаха униформени, което накара десетките млади хора с плакати и свирки да се изнесат по улица "Драгоман" и после към Съдебната палата. През градинката на драматичния театър "Стоян Бъчваров" свиркащите и носещи трикольори момчета и момчета се озоваха пред катедралния храм и блокираха движението. Там също ги очакваше кордон от жандармеристи, на които младоците показаха под носа плакатите си срещу Енергото.
"Мафия" бе най-често скандираният лозунг заедно с "Българи, юнаци", като митингуващите доста напомняха на агитка по време на футболен мач.
Завидна се оказа способността им да маневрират, за да избегнат полицейските кордони. По някаква наглед неорганизирана техника на движение изведнъж множеството се озова на булевард "Владислав" и се понесе под звуците на свирки, пискуни и пукота на бомбички към автогарата. Униформените подтичваха с множеството, което отново опря гърди в гърди с жандармеристите именно там.
Пълният блокаж на булеварда заприщи в двете посоки автобусите на градския транспорт, автомобилите също бяха в същата позиция.
Протестиращите, които обясняваха, че го правят за всички варненци, спечелиха симпатиите на шофьорите. Екшъни нямаше, нито арестувани, макар че искри пламнаха при натиска на жандармеристите над струпаните хора да освободят дясното платно за "кварталите". "Вие деца нямате ли? Ток не плащате ли?", дишаха им в лицето младежите.
Жандармите стоически изтърпяха, докато цялата маса народ, пренасяйки трикольорите над колите, пое уж към центъра на града. Обаче и това не се оказа истина. Разходката с блокирането "под индиго" се повтори по улици "Отец Паисий" и "Д-р Пискюлиев", където пак имаше униформени.
В крайна сметка като по команда шествието направи завой по "Бенковски", стигна отново до булевард "Владислав" и го блокира, а след това се завъртя край Митрополията и се озова пред храма "Свето Успение Богородично". Въпреки очакванията, протестът се изнесе не към жп гарата, а потегли към община Варна, стигна до Червения площад по двете платна и после до "Чаталджа".
В крайна сметка около 400 души тръгнаха към общината. Протестиращите си говореха помежду си, че може да продължат така цяла нощ. Това се оказа почти вярно, тъй като ядрото на протестиращите се озова при хотел "Черно море", след това покрай магазин "Ню Йоркър" отново стъпи на площад "Св.св. Кирил и Методий" и тръгна към Аспаруховия мост. Идеята на хората бе да стигнат до Енергото. На 300 м преди моста бе арестуван младеж, който се казва Калин и носеше мегафон. Вече бяха останали 50 човека, когато жандармеристите започнаха да блъскат заплашително с палки по щитовете си и митингуващите се пръснаха.
Утре те се готвят от 18 ч за нов протест, като повториха многократно, че: "Ще бъде все така до победата". 

Днес+