Ставрофорен иконом Севастиян Йорданов, освен епархийски избирател, бе и член на Комисията по избора за Сливенски митрополит. Снимка Архив Черноморие-бг

Ставрофорен иконом Севастиян Йорданов, освен епархийски избирател, бе и член на Комисията по избора за Сливенски митрополит. Снимка Архив Черноморие-бг

"Изборът за Сливенски митрополит беще прозрачен. Дядо Йоан се беше погрижил да проведе по уставен и прозрачен начин вота", каза пред "Черноморие" ставрофорен иконом Севастиян Йорданов от бургаския катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Той беше един от 42-та избиратели, които участваха в гласуването, провело се в Сливенската митрополия на 18-ти февруари. Отец Севастиян, освен епархийски избирател, бе определен с гласовете на участвалите във вота и за член на изборната комисия. Тя се състои от трима души - председател - в случая Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник на овдовялата Сливенска епархия, и двама избиратели - единият свещеник, другият мирянин.

По църковен устав изборът мина в два тура, като във всеки един от тях бе избран по един номиниран епископ. Още на първия тур Агатополският епископ Иеротей получи 26 от възможните 42 гласа. На вторият тур  бе избран вторият претендент - Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа.

"Нямаше никакви проблеми по време на гласуването. Изборът мина леко. Участващите в изборите епархийски избиратели не са случайни хора, те са представители на всяка от седемте духовни околии и всеки имаше свободната воля да даде своя вот", допълни отец Севастиян. "Дядо Йоан подписа изборните книжа в три екземпляра в наше присъствие. Нямам никакво съмнение за начина, по който се проведоха изборите", каза още той.

Протоколът от изборите ще бъде изпратен на Светия синод, който ще се запознае с него на свое заседание на 24-ти февруари. Изборът на нов Сливенски митрополит ще бъде направен на 25-ти февруари. В него право да участват имат всички 15 члена на Светия синод, в това число влиза и патриарх Неофит.