Очакват се резултатите на тестваните и в останалите морски общини. Снимката е илюстративна

Очакват се резултатите на тестваните и в останалите морски общини. Снимката е илюстративна

Едва 1,5% от участвалите в антителното проучване жители на община Бургас са "срещали" COVID - 19. Това сочат данните от обработените резултати на 900 от общо 1000 жители на общината, които са тествани за наличие на игг антитела. Разпределението между мъже и жени е почти равно.

"Тепърва ще се правят анализи, за да стане ясна цялата картина. Очакваме резултатите и на останалите 1000 души, които ще бъдат тествани в морските общини", каза пред "Черноморие" доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет към университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Под негово ръководство се извършва проучването. Пробонабирането се прави от служители на Регионалната здравна инспекция. В тестването приоритетно се включват заети в сферата на туризма и контактни лица на болни от първи ред, които са били под карантина.

Други 1000 души, разпределени по 200, ще бъдат включени в проучването в общините Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. С тях броят на тестваните ще стане 2000 души - само в морските общини. Предстои след това да бъдат тествани още 1000 души в останалите общини на област Бургас, където имаше случаи на заболели от корона вирус.

Всеки дава информирано съгласие, че иска да бъде тестван за антитела, попълва анкета с няколко въпроса, сред които дали е боледувал през последните седмици и дали е имал симптоми на остро рестираторно заболяване - висока температура, кашлица и т.н.

Половината от тестваните са мъже, другата половина - жени. В изследването са включени всички възрастови групи от 18 до над 60 години. По този начин ще се разбере и как болестта се разпространява сред различните възрастови групи.

Доц. Велинов: Бургас е зона свободна от коронавирус, сезонът може да стартира