DSC_5619

DSC_5619

Провериха 15 бюра в Сънито, няма нарушения

при обмяна

на валута. DSC_5620Според нея курсът не трябва да има отклонение повече от 5 на сто от официалния фиксинг на Българската народна банка за деня. Днешната котировка на еврото е - купува 1.86 лева и продава 1 евро за 2.05, при $ фиксингът е - 1.50 лева купува и 1.60 лева продава, а английския паунд се купува за 2.36 лева и се продава за 2.61 лева.DSC_5578

При направената проверка не бяха констатирани нарушения. "Дори някои от сообствениците вече спазват новите условия за размера на цифрите, означаващи курса за деня, който трябва да е 3 см. и отстоянието между тях от 2 см.", поясни ПР на данъчните Христо Узунов.

При нарушение глобата стига до 6 000 лева и затваряне на бюрото за срок от 1 месец.DSC_5606

"Тези табели ги нямаше вчера. Явно собствениците знаят, че ще ги проверяват и са изрядни", коментира търговец, чийто обект е в близост до обменно бюро. Той за първи път видя днес табелата с курсовете, поставена пред чейнджа. По думите на работещи там все още имало "ужилени" туристи. Според официалната информация на данъчните обаче, има само 1 сигнал за нарушение подаден при тях.

Дали заради честите случаи на измами през отминали години или заради удобство, но все повече туристи предпочитат да теглят пари от банкомат или да обменят валута директно от банката, и само в краен случай да прибягват до услугите на обменно бюро.

Текст Десислава Геооргиева

Снимки Лина Главинова