ObSVarna3

ObSVarna3

Първото заседание на новия ОбС Варна започна със скандал

от коалиция "Варна утре". Преди гласуването за избор на председател на Съвета, той взе думата и от трибуната сподели гордостта си, че за първи път от 9 години насам Варна има дясно мнозинство в ОбС, без безпринципните договорки, наложени от БСП и особено от "антиконституционната партия Движение за права и свободи".

"Както много пъти съм заявявал от тази трибуна, правата и свободите на варненци независимо от пол, вяра, религия , етнос и тяхната защита за нас са свещени4, заяви председателят на ДПС-Варна, д-р Янко Станев. "Ние пледираме за повече уважение към избирателя на ДПС. Колкото е по добронамерен, по толерантен, по търпелив и по коректен тонът ни към етническите, верските, езиковите, културните и други различия, толкова по-европейски град ще бъде Варна. Лозунгите "Циганите на сапун", "Турците вън", "Турците ми взеха гласовете" и т.н., не са богатството на човешката природа и израз на хуманистични критерии, а позор. Това позори Варна“, допълни той.
По време на днешното заседание всички 51 представители на 12-те политически сили, влезли в новия варненски парламент, положиха клетва заедно с градоначалника Кирил Йорданов и кметовете на петте кметства към общината. Преди това те получиха своите удостоверения от председателя на Общинската избирателна комисия, Иван Лечев. На кмета Йорданов бяха връчени символите на града.
До преизбирането на стария нов председател, Николай Апостолов, тържественото заседание в зала "Пленарна" бе водено от най-възрастния общински съветник, който също дълги години е бил начело на ОбС, Николай Стоянов. След таен вот, с 40 гласа "За", с 10 недействителни и една празна бюлетини, първият в листата на ГЕРБ, Николай Апостолов отново бе избран да застане начело на Съвета.

"Това, което мога да поема като ангажимент е същото като предния път - да не забравям, че съм пръв сред равни, а управлението трябва да продължи да е открито и прозрачно, без задкулисни договорки", заяви той след убедителната подкрепа, която получи. Апостолов, който бе и единственият предложен кандидат за поста, пожела успешен мандат на колегите си и призова всички заедно да вървят напред и да надграждат създъденото преди тях. Новият председател заяви също, че ще подкрепи всички ангажименти, които кметът Кирил Йорданов е поел пред варненци по време на предизборната кампания.

"Първата реформа, която ще извърша след встъпването си в длъжност ще е структурна и персонална", заяви от своя страна новоизбраният градоначалник. Той коментира, че Варна има нужда от модерна и отговорна администрация. Като следващи приоритетни точки той открои приемането на бюджета за 2012 година, както и снижаването на възрастта за безплатните пенсионерски карти за градския транспорт, и корекциите в Колективните трудови договори в социалната сфера, и в здравеопазването.

"Групата ОБТ - ДПС е формирана на принципа на подкрепа на Програмата за развитие на Варна, и особено в антикризисната й част, която е обособена като отделен документ.
Нещо повече понякога в банално познати визии на секторните политики могат да се наслагват по няколко дори и на пръв поглед противоречиви решения, на различни конкретни пластове от ежедневието на варненци", заяви председателят на обединението и лидер на варненската структура на ДПС, д-р Янко Станев. Според него, либерализмът и лейбъризмът ще подкрепят решенията на ОбС, които са не замаскирани или в потъващи пластове, а са лесни за ориентиране, познаване и разчитане на техния смисъл от гражданите на Варна. "Ние не можем да бъдем на всяка цена опозиция и на всяка цена управляващ, дори и ако това води до повишаване или намаляване на политическото влияние на партиите. Защото цената се плаща от Варна", каза още д-р Станев. Той поздрави кмета Кирил Йорданов за неговата четвърта победа и му пожела успешен мандат.
"БСП ще работи с всяка партия, която има виждания за развитието на града", каза от трибуната лидерът на "червените" в новия варненски парламент Борислав Гуцанов. Той апелира Общинският съвет да бъде институция, която ще работи съвместно и с другите важни учреждения в града.

председателят на група "Синя Варна утре", Костадин Костадинов, поиска местният парламент да влезе в 21 век като въведе електронното гласуване, а в сайта на общината да се излъчват на живо сесиите и заседанията на комисиите.

Днес+