"Пъстра трапеза" гостува в Бургас Специално жури, което включва представители на медиите, местната общинска администрация, шеф-готвачи и официални гости ще оценява ястията по утвърдени критерии.

Част от фестивала е демонстрационно готвене на професионална кухня, на което се изявяват ученици от професионалната гимназия по туризъм в селището-домакин или представители на специализирани паралелки по готварсто или кетеринг от местните училища. На него се представят и шеф-готвачи от ресторантите и хотелите в региона, както и любители-кулинари и гости на празненството.

Неделима част от фестивала е богатата фолклорна програма на читалищни и самодейни колективи, танцови ансамбли и различни други състави, които представят предимно обреди, танци и обичаи, свързани с храната.

В програмата на празненството е включена и пътуваща изложба на детски рисунки на кулинарна тематика, представителна извадка от националната изложба за детски рисунки "Рецептите на баба", която се провежда с Националния дворец на децата и е част от националния календар за извънучилищни дейности.

В тазгодишното издание на фестивала се предвижда представянето на традиционни български занаяти - майстори от цяла България ще покажат сръчност и умения пред домакините и гостите на празника.

Фестивалът се организира от "Ивитал консулт". Главен съорганизатор е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, чиято основна цел е съхранението и развитието на традиционните заняти, приложните и изящните изкуства.