Радостин Дамасков вае скулптурата на Петя

7-членно жури с председател проф. Митко Динев в продължение на 2 дни оценяваше 24-те проекта на автори от цялата страна. Всеки един оттях трябваше да отговаря на 6-те критерия, по които бяха журирани. В гласуването по интернет се включиха 10 000 бургазлии, сред тях и тези, които живеят в чужбина.

 

Решението на журито съвпадна с това на участвалите в избора по интернет.

На първо място, според комисията по избора, е проектът на Радостин Дамасков, на второ - този на Бойко Митков, на трето - на Георги Георгиев. Поощрителна награда бе присъдена на Красимир Яков.

Най-много гласове в интернет допитването - 1 403 получи проекта на Радостин Дамасков, на второ място с 1 370 гласа бе класиран проекта на Красимир Райков, а на трето - Георги Минчев с 1 348 гласа.

"Проектът на Радостин Дамасков е пресъздава едно към едно образа на Петя. Той е уловил нейната духовност", сподели майката на поетесата Мария Дубарова, която бе и член на журито.

"Благодаря за възможността да реализирам една своя мечта. Старах се да направя потрет, а не физическа прилика с Петя. Голям майсторлък е да се направи от тази крехка физика скулптура", сподели Радостин Дамасков. Паметникът, който той ще изработи ще е висок 3,10 метра с постамента. Скулпторът още не е решил какъв материал да избере за направата на творбата. Изработването ще му отнеме 1 година и ще бъде финансирано от община Бургас. Паметникът трябва да се издига в Морската градина.

И този конкурс не мина без конфликт. Един от участниците в него - Ненчо Русев изрази своето несъгласие с решението на журито. Според него в комисията имало само 1 професионалист, визирайки проф. Динев, което говорело за недостатъчна демократичност.

Според Елица Дубарова - уредник на дом-музей "Петя Дубарова", журито е задоволило всички капризи и претенции на скулпторите по време на конкурса.