Райна Кабаиванска е носител на Ключа от кулата на Бургас. Снимки Лина Главинова

Райна Кабаиванска е носител на Ключа от кулата на Бургас. Снимки Лина Главинова

Ако ни поканите догодина, ще ви направим опера на бургаския плаж. Това каза оперната прима Райна Кабаиванска на кмета на Бургас Димитър Николов. Родената в Бургас певица се върна, за да представи шест стипендианти на фонд "Райна Кабаиванска", които успешно завършиха XVIII Международен майсторски клас тази година. Той се организира от едноименната фондация и Нов български университет. А стипендиантите ще изнесат концерт тази вечер в Държавна опера Бургас, който ще бъде дирижиран от Найден Тодоров.

"Времето за г-жа Кабаиванска е спряло, но Бургас се развива. Бургас няма друг по-известен свой жител, с който да се гордее". С тези думи Димитър Николов приветства Райна Кабаинавска в заседателната зала на Общината. Минути по-рано кметът на Бургас я посрещна с букет сезонни цветя на входа на административната сграда на площад "Атанас Сиреков". Служители на Общината бяха излезли на етажите и аплодираха влизането на оперната прима в сградата.

"Чувствам се много горда, когато дойда в Бургас. Преди малко повече от девет години Вие бяхте по-млад, но това което видях сега е невероятно - един красив морски и европейски град", по този начин и с чувство за хумор Кабаиванска отговори на кмета Николов за поканата да гостува отново в родния си град. "Успели сте да разширите улиците. В този град има простор, усеща се морето", призна сопраното.

Тя получи Ключа от кулата на Бургас. Престижното отличие й бе връчено от кмета Николов. Освен Ключа, Райна Кабаиванска получи албум със снимки от предишното си посещение в Бургас и копие от акта си за раждане.

Райна Кабаиванска отново в родния Бургас след 10 години

Галерия