Райна Кабаиванска завъртя руля в сградата на Община Бургас. Снимки Лина Главинова

Райна Кабаиванска завъртя руля в сградата на Община Бургас. Снимки Лина Главинова

Стоях пред Морското училище в Бургас и гледах как по стълбите на сградата слизат моряци. И това беше моята мечта - моряк в живота. В "Мадам Бътерфлай" толкова моряци минаха през ръцете ми, че моята мечта беше осъществена. Това сподели оперната прима Райна Кабаиванска на срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов. "Морското училище съществува и ръководството му има амбициозната мисия да го възроди", отговори й кметът Николов.

Сопраното се върна в родния си град, почти десет години след последната си визита, навръх Международния ден на музиката. Повод за посещението й е концерта с участието на лауреати от XVIII Международен майсторски клас, който тя провежда в Нов български универститет съвместно с фонд "Райна Кабаиванска". Изпълнителите, които ще излязат на сцената на Държавна опера Бургас тази вечер са шестима, сред които три българки и всички те са стипендианти на фонда на Кабаиванска.

"Зрителите ще чуят известни арии от опери на Доницети, Верди, Пучини, Сен-Санс. В Бургас водим най-добрите - стипендиантите на фонда, но сред тях са три българки, които освен че са талантливи, са и много красиви", каза Райна Кабаиванска.

"Музиката дава красота, а моята борба е да задържим наследството, което човечеството ни е подарило. Не е лесно на операта, защото сега времето е друг, но не бива да живеем с носталгия. И ние започнахме да живеем с технологиите. Във всички големи театри по света има имена, които са минали през нашия майсторски клас и казват, че са били стипендианти на фонд "Райна Кабаиванска", допълни родената в Бургас оперна прима.

"Аз остарявам, но ние вървим напред и аз съм с байряка като една Райна княгиня. Хората вече не искат дебелани, дори да са с хубави гласове. От операта сега се иска да бъде шоу, а музиката остава на заден план. Възмущавам се, когато видя  на опера разголени жени", сподели Райна Кабаиванска. Тя призна, че и либретото започва да се променя, както и изискванията на режисьорите.

"Защитавайте операта, защитавайте музиката, музиката на традицията. Операта струва много и не печели, тя е винаги на загуба", призна Райна Кабаиванска. Но призова: "Да защитаваме музиката и да обичаме музиката, която е красота и емоция".

Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15-ти декември 1934  година в семейството на Стефка и Ячо Кабаивански. Баща й е бил ветеринарен лекар към Рибната борса на Бургас. Той е бил писател, поет, фантаст с литературния  псевдоним Марко Поло и университетски преподавател. Майка й е била учителка по физика. Самата Райна учи в начален курс в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" преди семейство Кабаивански да се премести в София.

През 1957 г. завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров", като учи първо при Людмила Прокопова, а след това при Илия Йосифов. След дипломирането си е назначена в Софийската опера само като хористка, което я амбицира да кандидатства за стипендия за специализация и през 1958 г. заминава за Италия, където учи музика в лицея "Виоти" във Варчели при вокалните педагози Зита Фумагали, Д. Тес и Мерлини.
Малко след пристигането си в Италия Кабаиванска започва да участва в певчески конкурси, а на 4 април 1959 година дебютира в Реджо нел'Емилия с ролята на Жоржета в "Мантията" на Джакомо Пучини. От 1961 г. е солистка в "Ла Скала" в Милано и в Софийската опера. Само за няколко години тя се налага на италианската сцена и получава постоянно място в "Ла Скала".
Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол.
Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов български университет, голяма част от приходите от концертите си дарява за стипендии за млади музикални таланти. Тя основава и фонд "Райна Кабаиванска", който отпуска стипендии за млади български таланти.

Тя е почетен гражданин на Бургас, а от днес е и носител на Ключа от кулата на Бургас.

Райна Кабаиванска: Ще направим опера на бургаския плаж

Галерия