Прокурор Чинев и старши комисар Калоян Калоянов дадоха подробности за разбития канал. Снимка Окръжна прокуратура

Прокурор Чинев и старши комисар Калоян Калоянов дадоха подробности за разбития канал. Снимка Окръжна прокуратура

Канал за контрабанда на високорискови наркотични вещества от България за Турция бе разбит благодарение на работата на Окръжна прокуратура – Бургас и Областна дирекция на МВР в града. До този момент към наказателна отговорност са привлечени две лица.

По отношение на Х.Б. е повдигнато обвинение за това, че е подбудил, умишлено склонявайки, Г.И. да транспортира и пренесе през ГКПП „Лесово“ наркотични вещества – близо 6,5 кг суха тревна маса марихуана, предоставяйки му автомобил със специално изграден тайник – престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.20, ал.1 от Наказателния кодекс.

Х.Б. е привлечен като обвиняем и за това, че извършил приготовление, създавайки условия за извършването на държането на посоченото наркотично вещество и последващото му разпространение, давайки указания на Г.И. по телефон – престъпление по чл.356а, вр.чл.354а, ал.2, изр.1, вр. ал. 1, предл.4 от НК.

По отношение на Г.И. са повдигнати обвинения за опит за контрабанда на посоченото наркотично вещество, както и за неговото държане, с цел разпространение – престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.20, ал.1 от НК и по 345а, ал.2. изр.1, предл.1, вр. , ал.1, предл.4, вр. чл.26 от НК.

Спрямо двамата обвиняеми е постановено задържане за срок до 72 часа и предстои да бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". Подробности по случая дадоха прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР-Бургас.

Те посочиха, че марихуаната е била разпределена в 13 вакуумирани найлонови пакета. Целта е била наркотичното вещество, което на така наречения „черен“ пазар в България се търгува за около 5000 лева за килограм, да бъде пласирано в Турция, където цената за същото количество е от 10 000 до 15 000 евро. По случая е установена и сумата от 308 950 евро в копюри от 50, 100 и 200 евро, както 20 301 щатски долара в различни копюри. Установена е и сумата от 5000 лева. На база откритите парични средства Окръжна прокуратура-Бургас е образувала досъдебно производство за т.нар. престъпление "пране на пари", тъй като съществуват доказателства за пряка връзка между откритите парични суми и престъпна дейност с наркотични вещества. Предстои спрямо едно от горепосочените лица да бъде повдигнато обвинение и за това престъпление.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов посочиха, че работата по образуваните досъдебни производства продължава интензивно.