DSC_4983

DSC_4983

Разчистиха терена за Морската гара

от ПП "ГЕРБ" Диян Димов (на снимката вляво). Вече е съборен първият стар кран. Оттук нататък поетапно ще бъде демонтирана съществуващата амортизирана инфраструктура и през 2012 г. започва рехабилитация на терена.

"Ние не работим само с картинки и фантазии. Ние действаме прагматично и сме осигурили реални средства за изпълнение на първи етап от проекта за изграждане на зона за обществен достъп до пристанището. Това става възможно благодарение на общите усилия на държава, община и администрацията на порта", каза Диян Димов.

Догодина започва изграждане на Морска гара чрез използване на айфеловата конструкция на Магазия №1. Това ще позволи приемането и обслужването на всички пасажерски лайнери, посещаващи Черно море. Няма да бъде проблем дори акoстирането на 300-метров кораб.MorskaGara

Територията на Морската гара ще бъде благоустроена чрез изграждане на удобна инфраструктура, включваща паркоместа, обилна зеленина, ново осветление, удобен достъп за автомобили, пешеходци и велосипедисти. Сградният фонд ще бъде с модерен дизайн и ще покрива всички изисквания за енергийна ефективност.

Още през 1997 г. е утвърден Генерален план за развитие на "Пристанище Бургас", който предвижда зоната от 1-во до 4-то корабно място естествено да се впише в градската среда. Това ще позволи на всеки човек свободно да стигне до морето през тази територия – нещо, което в момента е невъзможно.

Междувременно вчера /28 септември/ в Бургаското пристанище без проблеми акостира 180-метров пасажерски кораб. 600-те му пътници се разходиха в града и околностите, напазариха си и похапнаха в местните заведения. Капитанът на кораба отправи комплименти към кмета Димитър Николов за красивия център на Бургас.

"Нека бургазлии свикват с гледката на тези големи туристически кораби, както свикнаха с гледката на залива ни, изпълнен със стотици уиндсърфове. И подчертавам дебело – Морската гара няма да е само за пасажерите, а за всеки, който пожелае да я посети – пеш, с автомобил или колело", заяви Диян Димов.MorskaGara1

В Генералния план за развитие на Пристанище Бургас е предвидено изграждането на модерен пасажерски терминал – това е следващата стъпка за развитие на Морската зона.

Днес следобед на пристанището бе демонстриран и претоварач, който е изработен от българска фирма по поръчка на компания от Западна Австралия. Той ще се използва в рудник за желязна руда. Съоръжението, което тежи 450 тона ще бъде разглобено, натоварено на кораби и транспортирано до Австралия.