Анелия Долапчиева е една от 1000 бургазлии, които вече притежават емблематичната тениска с №13

Анелия Долапчиева е една от 1000 бургазлии, които вече притежават емблематичната тениска с №13

1000 тениски с емблематичния №13 и надпис Брънзов бяха раздадени преди откриването на спортна зала "Арена Бургас". Инициативата е на фондация "Бойчо Брънзов - Стани по-добър" и се реализира съвместно с Община Бургас. На палатките, където се раздаваха тениските бе и дъщерята на бургаската легенда, която като него се реализира в баскетбола - Гергана Брънзова. В залата бе издигната тениска с номера, с който Бойчо Брънзов е играл и с това бе поставено началото на Стената на славата.

Една от първите, които успя да се сдобие с тениска с №13 е и юристката Анелия Долапчиева. Като бивша баскетболистка тя има сантимент към спорта и в частност към този, който е практикувала. "Интересно в случая е, че винаги съм играла с тениска с номер 13 подобно на Бойчо Брънзов. Затова сега тя има такава стойност за мен", коментира пред "Черноморие" Анелия Долапчиева.

Бойчо Брънзов е една от легендите на бургаския и българския баскетбол. Бивш национален състезател и заслужил майстор на спорта, почетен гражданин на град Бургас. Един от спортистите от златното поколение на баскетболните отбори "Ботев" и "Черноморец". 

Той става най-добър реализатор на Световното първенство в Чили 1966 г, на което България заема 4 място след Съветски съюз, САЩ и шампионите от Югославия, носител на Купата на България като състезател за "Черноморец" - Бургас през 1965г. и 1975 г. Като треньор носи Купата на България за жени - първата за "Нефтохимик" - Бургас през 1999 година.

Неговото име носи баскетболната зала в бургаския комплекс "Зорница". Там домакинските си срещи играе и тимът на "Черноморец".

Галерия