Police1

Police1

Разкриха банда, извършвала грабежи в Бургас задържаха десетина младежи и мъже, по отношение на които са предприети различни законови мерки, съобразени с тежестта на деянието и повторяемостта във времето.

Серията от грабежи започна на 30-ти септември около 05.20 часа, когато 18-годишна бургазлийка, прибираща се към дома си на улица "Генерал Гурко", е нападната в района на площад "Св. св. Кирил и Методий", между оградата на строежа на подземния паркинг и банка "Пиреос" от двама непознати мъже, които я съборили на земята. Единият от тях, чрез издърпване й отнел дамската чанта, след което двамата побягнали в мрака, изоставяйки момичето в безпомощно състояние. В чантата й се съдържали - два мобилни телефони на обща стойност 1 100 лева, кожен портфейл със сумата от шест лева, личната й карта и дамски принадлежности. Седмица по-късно в резултат на бързите оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от служителите от сектор "Криминална полиция" при Първо Районно управление "Полиция" - Бургас, са задържани извършителите на престъплението – това са криминално проявените : Р.Ю., 18 годишен от Айтос и 18 годишния Е.М. от с. Карагеоргиево – «стари познайници» на полицията, неколкократни извършители на грабежи и кражби. Ограбените от 18-годишната бургазлийка вещи са намерени и иззети, като същите без липси са върнати на пострадалата. Е.М. е привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена мярка "подписка". Спрямо Р.Я. също ще се приложи предвиденото по закон наказание.
Вторият грабеж е осъществен около 23.10 часа на 3-ти октомври т.г. в района на входа на блока, разположен на улица "Констатин Фотинов" № 1 – установено е, че 44-годишен бургазлия, при прибирането си към дома, е застигнат в гръб във входа от непознат мъж, който го блъснал в гърба и му нанесъл удар в лицето с бокс. Пострадалият изпаднал в безсъзнание, като след свестяването си констатирал липсата на мобилен телефон и банкнота от 20 лева.
Часове след жестокия грабеж е установено, че втори случай на подобно посегателство е осъществен спрямо 41-годишен бургазлия – той нападнат на 4-ти октомври около 03.00 часа, в района на улица "Климент Охридски" в близост до Бургаска опера. По думите му, непознат мъж го ударил в областта на дясното слепоочие, като го привел в безпомощно състояние, ограбвайки му - златен синджир, тежащ 20.5 грама, 14 карата и златен медальон с разпятие на "Исус Христос" - 6 грама, 14 карата.
Двата грабежа са разкрити благодарение действия на служителите от сектор "Криминална полиция" при Първо Районно управление "Полиция" - Бургас, като е задържан криминално проявления К.Р., 39-годишен от село Трояново, община Камено, наскоро изтърпял присъда в бургаския затвор за сходни престъпления. Ограбените от 44-годишния и 41-годишния бургазлия вещи до една са намерени и иззети, като на К.Р. е повдигнато обвинение и с постановление на Бургаска окръжна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".
Четвъртият грабеж спрямо 36-годишна бургазлийка е извършен на 7-ми октомври около 22.15 часа в райна на кръстовището на улица "Гладстон" в близост до магазин "Браво" от двама непознати мадежи, които чрез издърпване й отнели златен синджир с тегло около 20 гр. Часове по-късно криминалистите от Първо Районно управление "Полиция" - Бургас със съдействието на служители от сектор "Криминална полиция" към ОДМВР – Бургас задържали бургазлията Р.Т., който продал ограбения златен накит в златарско ателие, разположено на улица "Александър Велики". При извършеното претърсване в ателието са открити и иззети близо 2.5 кг. златни заготовки и бижута, без документи за произход, за което спрямо собственика на златарския обект е образувано досъдебно производство.
Петият грабеж от серията, стартирала в началото на м. октомври, е осъществен спрямо 42-годишен помориец, който на 9-ти октомври около 03.00 ч. в района на Бургаската опера, е нападнат от непознат, който събаряйки го на земята, му отнел портфейл, съдържащ сумата от 270 лева, дебитна карта, лични документи и мобилен телефон. По даденото от помориеца описание и благодарение отличните и професионални умения на криминалистите от Първо Районно управление "Полиция" - Бургас е установен извършителя на престъплението – това е криминално проявения М.И., 25 годишен от Бургас. Ограбеният мобилен телефон е намерен и иззет, а спрямо М.И. е повдигнато обвинение за грабеж. С постановление на Бургаска окръжна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".
Паралелно с дейността по разкриване на грабежите служителите от сектор "Криминална полиция" при Първо Районно управление "Полиция" - Бургас са успели да нетрализират и 34 годишния Д.М. от Бургас, който около 05.15 ч. на 16.10.т.г. проникнал в офиса на рекламна агенция, разположен на бургаската улица "Михаил Герджиков" - установено е, че Д.М. влязъл в помещението, чрез натиск с твърд предмет в областта на бравата, като откраднал метална касетка, съдържаща сумата от 52 лв.  Д.М. е привлечен в качеството на обвиняем, като с постановление на Бургаска районна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение "задържане под страж". В резултат на решение на състав на Бургаски районен съд, Д.М. е осъден на 4 месеца лишаване от свобода. Същият отново е стар познайник на полицията, като до преди месец е бил в бургаския затвор.